"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Nem értem... már megint

2013. január 23. - korcs75

Van ez a HÓ24! kampány az Magyar Kerékpárosklubtól (továbbiakban MK) idézem:

  1. Első lépésben fotókat gyűjtöttünk arról, hol volt fennakadás a hó miatt.
  2. Második lépésként nyílt levélben fordultunk az Fővárosi Közterület Fenntartóhoz, tárgyalásokat kezdeményezve a problémáról. A levél itt olvasható: http://kerekparosklub.hu/sajtoszoba/kozlemenyek
  3. Harmadik lépésben egy bianco levelet is feltöltünk majd ide, aminek segítségével a vidéken aktívan tenni akarók megkereshetik a helyileg illetékes szerveket.

kép: kerekparosklub.hu

Figyeled?! Idézem: "a vidéken aktívan tenni akarók megkereshetik a helyileg illetékes szerveket"! Hát nem tudom, hogy neked ez, hogy jön le, de nekem úgy, hogy Budapesten az MK, az egész (országos) MK névében lép fel, a vidéket meg meghagyja a területi, helyi aktivástáknak, csoportoknak, hogy intézzék maguk, helyi "erőből".

Előttem van a kép, ahogy a pár fős (igen sajnos kb. ott tartunk, hogy alig vannak, de ilyen központi hozzáállással nem csodállkozom) debreceni MK részleg felvonul és átadja - már ha eljut odáig, hogy át tudja adni - a nyílt levelét Kósának, aki kuncog egy jót, hiszen nemrég bejelentette, hogy "a kerékpárutakat nem fogják takarítani"!
A helyi média talán ki is küld egy gyakornokot, aki ír is egy pár soros cikket, persze gondosan kerülve azt a kérdést, hogy egy város hogyan lehet kerékpárosbarát egy ilyen bejelentés után?! De mindegy is, másnapra mindenki elfelejti az egészet.

Ha egy országos szervezet egységként lép fel, akkor komolyan veszik, hiszen országosan tud szólni az emberekhez, nem mellékesen az országos médiák is szóba állnak vele. A hóeltakarítás a kerékpárutakról nem csak Budapesten probléma, hanem vidéken is, vagyis országos! 

A kedvencem az a hozzászólás facsén, amit az egyik MK elnökségi tag (Kürti Gábor) tett, amikor szóvátettem, hogy a Budapest mögé bállítják az egész MK-t, viszont vidéken rendezze magának mindenki helyileg:

"En nem ertem mi a baj azzal, ha a budapestiek nekimennek az igy is nagy falatnak latszo ugynek. Menjen neki mindenki helyben. Kerjen hozza fejleces levelpapirt. A helyi ugyeket helyi kerekparosklubbosoknak kell tolni, mert helyi onkoris cegekkel kell utkozniuk.Mi itt Budapesten ugyanolyan hus-ver emberek vagyunk, nekunk is mi intezzuk el."

Nem, kedves Gábor, ha egy országos szervezet elnökségi tagja vagy és úgy is lépsz fel, akkor az egész országos MK-t képviseled és érte ügyködsz, nem csak Budapestért, és ha a "helyi ugyeket helyi kerekparosklubbosoknak kell tolni", akkor a (Bp.) kerületi szervezetkenek kellett volna fellépniük, "fejlécest papírt kérniük", nem pedig az országos MK-nak, egész Budapest viszonylatában.

Bevallom, amikor "megújult" az MK, többek közt azt hittem a vidék-főváros viszonylatban is lesz változás és egységes szervezetként fog ügyködni, nem szétforgácsolva (egységben az erő). Hát eddig úgy néz ki tévedtem. Persze nem csodálkozom, hiszen az MK tagsága és elnöksége sejtésem szerint nagyrészt Budapestre koncentrálódik (nem sok vidéki érzi magának az országos MK-t).

Végül tisztáznám, hogy nem Bp-n élőkkel (tagokkal) van bajom (soha nem is volt), de úgy látom, még mindig nem sikerült  levetkőzni azt a hozzáállást, hogy Budapest egyenlő Magyarországgal (márpedig nem, bármilyen sokan is élnek ott).

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr735037299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem értem... már megint 2013.01.23. 15:39:01

Budapesten az MK, az egész (országos) MK névében lép fel, a vidéket meg meghagyja a területi, helyi aktivástáknak, csoportoknak, hogy intézzék maguk, helyi „erőből”.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amargo · http://gszobi.blogspot.com 2013.01.23. 16:51:03

Budapestiként írom, hogy teljes egészében egyetértek Veled. Nálam igazából az fura, hogy az elmúlt 4-5 évben 1 épkézláb levelet nem tudtak még elküldeni..

bre9AphE 2013.01.24. 13:51:59

A vidékieket igazándiból nem érdekli az érdekeik védelme. Ezért nem csatlakoznak egy (több más feladat mellett) érdekvédő szervezethez. Így ez a szervezet nem kezdi el képviselni kifejezetten a vidékiek érdekeit.
Névválasztása arra utal, hogy szeretnék mindenki érdekeit képviselni, de nyilván nem fogja magát szétszakítani, azokért akik ezt csak követelik, de se energiát se pénzt nem áldoznak érte. Azon pár vidékinek aki áldoz erre, csupán falatnyi helyi érdekképviselet jut a „Budapest ország” adagjához képest.

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2013.01.24. 14:13:22

Szerintem nem az van, hogy nem érdekli őket, hanem hozzá vannak szokva, hogy ha van is, az is csak látszátból van, így nem bíznak benne. Vidéken azért könnyebb a szőnyeg alá seperni a dolgokat, mint egy központilag frekventált, a média által is jobban figyelt helyen, arról nem is beszélve, hogy, ezeknek az érdekvédő szerveknek is van egy központi felettes szerve, így az ügyek általában plusz egy kört futnak és az nem kevés idő ("alszerv"->"felttesszerv"), amiből az "ügyfélnek" az jön le, hogy nem foglalkoznak vele.

A média nyomása meg jól látható a múltkori havazással kapcsolatban, ahol a fővárosi közlekedés megbénulását felkapva vizsgálat indult, hogy hogyan is történhetett ez a helyzet, miközben Debrecenben megvolt ugyanez a szitu kicsiben.

De ott van Kósa nyilatkozata is:
"a kerékpárutakat nem fogják takarítani. – Ilyenkor különösen veszélyes két keréken közlekedni, ezért azt javasoljuk, válasszák inkább a tömegközlekedést"
...ha Tarlós tett volna egy ilyen kijelentést, akkor tele lenne a bringás és "nembringás" média ezzel.

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2013.01.24. 14:24:49

Jut eszembe, azért ők is tisztában vannak, hogy vidék picit hanyagolva volt, idézem:

"A jövő egyik legfontosabb feladatának tartom, hogy Budapesthez hasonló hatékonysággal és erővel jelenjünk meg vidéken is. Nagyon fontos, hogy ismertségünket növeljük országszerte."
László János - elnökségi tag

Kuku 2013.01.25. 09:54:29

Nem tartom jogosnak a kritikát.
Ezt az akciót budapesti bringások találtuk ki(ketten), budapesti tapasztalataink alapján, és egy budapesti cégre irányítottuk a célkeresztet. Nem érkezett ugyanilyen megkeresés más városokból, és hasonló kezdeményezésről sem tudok. Ennek ellenére az akcióban segítséget adtunk ennek megkezdéséhez és örömmel hírt adunk róla ha ez megtörténik.
Az egy dolog, hogy elnökségi tag vagyok, de magánemberként, szabadidőmben csinálom ezeket a dolgokat 3 gyerek és főállás mellett. Ez is meghaladja az erőmet, nem tudok mások helyett is tolni olyan ügyeket, amiket más nem tol.
A Kerékpárosklub sosem fog tudni a központból nekimenni a debreceni közterület fenntartónak. Semmilyen infónk nincs ehhez, a beágyazottságunk pedig a debreceniek maguk. Nekik kell megtenni. A Kerékpárosklub egy lehetőség. Olyan mint egy franchise. Mindenkinek jó. Igen, helyben a három embernek kell beletolnia az energiát, ahogy az eredményt is helyben élvezhetik. Ha ezt megtették és nem jutottak előre, ugyanúgy tud segítséget kérni ha akar. Rendelkezésére áll a központi sajtólista, elküldjük ugyanoda ahová ezt a hírt. Debrecenben a Kerékpárosklub a debreceniekből áll. Lehet hogy a klub egy érdekképviseleti, vagy szakmai szervezet a bringások felé, de nem az aktivisták felé. Az aktivisták pont hogy maguk is érdekképviseletet és szakmai munkát végeznek a kerékpárosokért.
A Kerékpárosklub erőforrásai végesek (pont akkorák, amennyit az aktivisták beletesznek), és az országos szervezet helyi ügyekben inkább egy lehetőség.

Egyébként szerintem a központtól várás épp erősíti a vízfejet nem gyengíti, de ez már egy általánosabb kérdés. Ha én debreceni lennék, ugyanúgy ezerrel szántanám a hivatalok hátát és nem azt várnám hogy oldják meg helyettem máshonnan olyanok, akiknek gőzük sincs a helyi viszonyokról. Ha debreceni lennék azért tolnám a Kerékpárosklubot, hogy helyben is megerősödjön a bringás ügy. Eszembe sem jutna egy olyan panasszal élni, hogy a budapestiek miért nem teszik meg ezt helyettem.
Más kérdés lenne ha KRESZ ügyben intézkednénk, vagy hasonló országos ügyekben. De megjegyzem, hogy ilyenekbe is nagy energiát ölünk. Plusz rengeteg olyan helyi ügyön is dolgozunk budapestiként, amihez a gyakorlatban semmilyen kötődésünk sincs azon kívül, hogy szeretnénk országosan is szolgálni az ügyet.

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2013.01.25. 11:28:42

@Kuku: korcs75 · bringabuzi.blog.hu 2013.01.25. 11:26:41
"Eszembe sem jutna egy olyan panasszal élni, hogy a budapestiek miért nem teszik meg ezt helyettem." ...khm, khm nem budapestiektől, hanem országos szervezettől vártam volna! Ne keverjük, mert pont ez a problémám! Leszarom (már bocsánat a kifejezésért), hogy ez most budapest vagy nem (ha Szegeden lenne a központ, akkor onnan).
Van egy országos klub, ami Budapesten országos klub nevében lép fel (hiszen nem a Budapesten is létező helyi tagszervek nyomják az ügyet) vidéken meg az adott tagszerv nevében. Nekem ezzel van problémám! Vagy mindenhol tagszervként lépjen fel, mert mindenhol helyi ügy (helyi sajátosságok vannak, vagy mindenhol egységesn országosként. Vagy legyen a MK neve BK és mivel a vidéki tagság úgysem számottevő, le van tudva az egész (na jó ezzel nem viccelődünk).

Kuku 2013.01.26. 00:04:30

Miért korlátozzam a hatásfokot tagszervezeti fellépéssel, ha teljesen felesleges (ráadásul vagy 5-6 területi szervezet kellene hozzá)?
Mitől országos egyébként a fellépés? Hogy kikerült a weboldalra? Hogy elküldtük az MTI-nek? A debrecenit is elküldjük, mikor csinálod? Szerintem nem igazságos, hogy tolunk valamit, te pedig lehúzod, csak azért mert helyetted nem tudjuk megtenni.
Nyomhattál volna egy tetsziket is, kérdezhettél volna levélben, nem lett volna szükséges nekimenni a klubnak.
Én a saját szerepemet úgy fogom fel, hogy nem a klub van értem, hanem én vagyok a klubért, és rajta keresztül a bringásokért. Ha az aktivisták is szolgáltatást várnak, vége a civil munkának.

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2013.01.26. 14:04:06

Ámen... ez egy blog, ahova leírom a véleményem, ezt engedd már meg nekem. Előre is köszönöm.

Egy egyszerű példára levetítem mi a bajom: van egy iskola ami sítábort szervez, a főszervező az egyik osztályfőnök. 16 ember jelentkezik rá, ebből 7 embernek megszervezi az utazását, a maradék 9-nek nem, azzal az indokkal, hogy 7-nek azért, mert azok az ő osztályába járnak és így neki egyszerűbb, a maradék meg jusson el a sítábor színhelyére , ahogy tud.

Én ezzel nem értek egyet, mert vagy menjen mindenki úgy, ahogy tud, vagy, ha már az iskola és nem az osztály szervezi a túrát, szervezzék meg mindenki utazását.

radirpok123 2013.01.27. 21:08:50

@korcs75: az iskolában rohadnak a falak. A 2/B osztályfőnöke megbeszéli a dirivel, hogy az osztály közösségi munkában kifesti a saját osztálytermüket. A tanáriban pedig kihirdeti, hogy aki szeretné, annak odaadják a maradék festéket, sőt, még azt is megmutatják, melyik végén kell fogni a pemzlit. Erre a többi osztály felháborodik, hogy az ő termüket miért nem segít a 2/B kifesteni, de legalábbis miért nem kért nekik is pénzt festékre az igazgatótól.

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2013.01.28. 08:43:16

@radirpok123: Ez ott hibázik hogy nem csak saját osztályát festi ki, hanem, kifesti azokat az osztályokat, ahol tanít... és mindezt úgy, hogy nem ő a főszervező, hanem az iskola (őt csak megbízzák)...

bre9AphE 2013.01.28. 11:16:15

Visszalépve Debrecenhez, ott túl sok hó nem is esett. Tehát az „Első lépésben fotókat gyűjtöttünk arról, hol volt fennakadás a hó miatt.” sem teljesült. A „Kósa dekrétum”-kor több, azóta néhányszor pár centi.
Az idokep.hu adatai szerint a HÓ24 felhívás közzétetételekor (jan. 22.) Debrecenben 0 cm (azaz nulla centiméter) hó volt.
Szerinted ilyenkor kellett volna beégetnie magát egy országos szervezetnek azzal, hogy annyira hülye, hogy hótakarításért sír és még hó sincs???
Előtte két nappal volt a legtöbb, 8 cm. Pesten ekkor volt 15. Dunántúlon 30-40+.
Szerinten 8 cm hó (amely másnapra 2 cm-re olvad) súlyos érdeksérelem a kerékpárosoknak? Nem tudtak vona egy normális képet küldeni az ottani aktivisták, hogy „hol volt fennakadás a hó miatt”.
Lett vona egy jó kis blogposztod a nyílt levélről ezzel a címmel: „Az MK olyan hülye, hogy nem létező havat akar eltakaríttatni Debrecenben!” Na akkor most azért nem csatlakozunk hozzá, dejó.
És most jön a sluszpoén: 20-án vasárnap délelőtt a Böszörményi úti bringaúton például volt nyoma hóeltakarításnak. A Kósa dekrétumhoz tehát gyakorlatban nem tartja magát az önkormi.
Szerinted így lett volna értelme az önkormányzatnak írni?

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2013.01.28. 12:30:03

@bre9AphE: Jaj! Most komolyan azt gondolod, hogy csak Debrecenről és arról az egy napról van szó?! Van egy jópár vidéki város és a hó24 kampány se egy napig tartott... Most utóljára tisztázzuk (tényleg mert már tényleg vicc, hogy ennyire nem értik):

A problémám az, hogy az MK vagy mindenhol országos szervkén, egységesen lépjen fel, vagy mindenhol(!!!) mondja azt, hogy ez helyi ügy és nyomják a helyi tagszervek (mind a 16)!

..és képezeld, ma pl. letakarították példásan a havat a kerékpárutakról Debrecenben, ami baromi jó, de nem tartozik a kérdéses ügyhöz!
süti beállítások módosítása