"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Debrecen a kerékpárosbarát város

2017. január 24. - korcs75

Rendes voltam, adtam időt, hátha valakinek eszébe jut legalább a forgalmasabb kerékpárutakat takarítani. Picit mákjuk is volt az illetékeseknek, mert időközben jött egy rövidke olvadás, ami a naposabb helyeken, itt-ott felolvasztotta a vékonyabb jégréteget. Nem tudom mennyien nézték mostanában a szmog térképet, de Debrecen is pirossal virít a beállt levegő miatt. Ilyenkor ösztönözni kéne az embereket, hogy ne autóval furikázzanak, hanem használják a tömegközlekedést, az elszántabbak a bringájukat.

2016-ban ismét megkapta a kerékpárosbarát település címet, ami öröm, csak megint van egy kis bibi. Nem csak építeni, festeni kell a kerékpárutakat, hanem fenntartani is. De jelek szerint erre, nem sok pénz maradt (vagy semmi). Gondolom emiatt volt több hétig masszív jég alatt a híres Böszörmény úti "kerékpársztráda" és a Füredi utcán, az árnyékos oldal. Ez utóbbit, mai napig masszív 3-4 cm-es jégréteg fedi, jégbordákkal, amit ugyan felszórtak, de egy kerékpárút esetén az a jégmentesítés inkább vicc kategória.

img_20170124_075355.jpg

Halkan hozzáteszem, hogy tisztában vagyok vele, hogy egész utcák vannak belefagyva a jégbe, de mivel ez egy bringás blog, ezzel foglalkozzon egy nálam illetékesebb.

Egyébként a mi Lajosunk még polgármestersége idején rövid úton megoldotta a helyzetet azzal, hogy bejelentette: a kerékpárutakat nem fogják takarítani. – Ilyenkor különösen veszélyes két keréken közlekedni, ezért azt javasoljuk, válasszák inkább a tömegközlekedést, s ezt kérjük a tapasztalatlan sofőröktől is – fogalmazott. A gyalogosoknak is szolgált jó tanáccsal: ne a divat legyen a fő szempont, vegyenek inkább lapos talpú cipőt. 

Hát igen, ez is egy kerékpárosbarát városhoz méltó megoldás volt, weheheheheh 

UPDATE:

Az egész még szebb (köszönet Dávidnak a találatért), hogy a városi önkormányzat riasztást adott ki, mely a következő korlátozásokat tartalmazza:

- Debrecen város közigazgatási területén TILOS a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban saját és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól.
- A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérik, kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan,
- Fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.
- Kérik, hogy azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le gépjárműveik motorját.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr8212149987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.01.25. 19:06:12

Hogy basszák meg az ottani takarítók..tanyáztam egy nagyot
süti beállítások módosítása