"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

...és akkor a felelős kutyatartás a tanyákon nuku?

2019. január 10. - korcs75

Amikor leesett az első komolyabb hó, gondoltuk Misivel, hogy tekerünk egyet montival a környéken. Esett a hó, kellőképpen élveztük a havas tájat, robogtunk a földúton, amikor is az út melletti tanyáról megindult felénk két nagytestű kutya és nem nagyon akartak megállni. Hát nem esett jól sprintelni, de köszönhetően a fagyott talajnak és a buci gummáknak meg tudtunk lépni. Néztem utólag a térképen, hátha magánterületre tévedtünk, de persze ezt nem lehetett megállapítani, jelzés sehol nem volt erre vonatkozólag, vigyázat kutya tábla még annyi se... Ezek után érthetően, félig besz@rva, gyorsan megkerestük az legközelebbi kijelölt turistaösvényt (egy szintén mezőgazdasági földutat), az tuti nem lesz magánterület, ott biztonságba leszünk... majd ráhajtva elértünk egy kisebb házcsoportosulás, megint egy nagytestű kutya, megint egy sprint.... a büdös életbe, ne mááár! 

Valahol megértem, hogy a tanyák tulajdonosai, pár lopás után, beszereznek egy masszív, nagytestű kutyát, elriasztani a tolvajokat, de könyörgöm ezeket mindenféle felügyelet nélkül szabadon tartják egy kerítés vagy bárminemű, telekhatár jelölés nélküli területen, őrző-védő célokra. Most szegény szerencsétlen kutya honnan  a picsából (már elnézést) tudja, hogy meddig kell őriznie a területet? Magától, oktatás nélkül sehonnan. Így kerítés híján kóborol a környéken és rátámad mindenkire, akire úgy gondolja, hogy az ő általa elképzelt terület határain belül mozog és fenyegetést lát benne.

Igazán az irritál, hogy a Debrecentől keltre eső turistautakat járva, nem először fordult elő velünk hasonló eset (az utóbbi időben jócskán megszaporodott, kb minden alkalommal belefutunk egy ilyenbe). Bringásként a legtöbb esetben el lehet sprintelni, de pl egy túrázó család nem nagyon örülne két, rájuk támadó, nagytestű kutyának. 

A hatóságok mit tesznek? Legtöbbször semmit. Ha személyi sérülés van, akkor egy látványos akció és utána semmi. Emlékszem az egyik támadást be akartam jelenteni, hogy az adott tanyához tartozó komondor riogatja a turístákat és ráadásul a kijelölt (kapaszkodj meg ilyen is van) kerékpáros(!!!) turistaútvonalon. Már a területileg illetékest is nehéz volt megtalálni, de aztán az adott szervnél közölték. hogy mióta kilőtték a francia házaspár kutyáját, hozzá se mernek nyúlni a kóborló ebekhez. Az ügy vége az lett, hogy kaptam egy hivatalos értesítést, hogy területileg illetékes gyepmester, nem talált kóbor kutyát a bejelentett környéken. WTF?! Ki beszélt itt kóbor kutyáról?! De tudom, "Józsi kutyája és soha nem bántott még embert, kölyökkorától ismerem, na néha megcsípi az idegent, de pusztán csak szeretetből".

Az tudtátok, hogy az ilyen mindenfelé kóborló, de gazdával rendelkező kutyákról (kapaszkodj meg) a NÉBIH-nek (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) van rendelkezése, mégpedig: "Ebet nem szabad felügyelet nélkül közterületre bocsátani vagy kóborolni hagyni.". Ellenőrzés az általában nuku... mondjuk egyébként kinek kéne ezt ellenőriznie?! Számomra nem teljesen tiszta... Vadásztársaság? NÉBIH? Területileg illetékes önkormányzat? Gyepmester? Ennek a cikknek az alapján a közterület felügyelők, gyepmesterek, mezőőrök közösen. De az ilyen egyszeri ellenőrzésnek az értelme kb. semmi.   

A tanulság? Számomra az, hogy ezentúl nem megyek Debrecentől keletre erdei ösvényekre montizni. Ahogy a tapasztalat mutatja, nem nagyon fog változni a helyzet, sőt egyre rosszabbodik. Majd ha a média felkap megint egy új esetet, netalántán tragédiát, akkor megint lesz egy "látványos"  ellenőrzés, aztán minden folytatódik tovább úgy, ahogy volt. Ne nekem legyen igazam. Mindenestre a mostani esetet bejelentettem a jarokelo.hu-n (aki nem ismerné az oldalt, annak ajánlom a figyelmébe, bár nem igazán ilyen esetekre találták ki)!

 

     

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr2414554178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deviantRider · http://bringablog.hu 2019.01.11. 22:56:49

Gáz / paprika spray nem jó ellenük? Amúgy ilyen kergetésnek én se örülnék az biztos.

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2019.01.15. 12:57:44

@deviantRider: De, magam is beszereztem egy dirket kutyák elleni spray-t, de pl most elég szeles volt az idő, amikor az ilyen cuccok elég használhatatlanok. -5 fokban ráadásul nem merem táskán kívülre tenni. Mire elő venném meg már rég késő....