"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Schindelhauer - Single Speed agy

2019. március 07. - korcs75

Tadááám, szóljanak a fanfárok! Egy single speed agy, 120mm papucstávra, 10mm-es tengellyel és 32-es lyukszámmal, majdnem megfizethető áron (hehehehehe)!!!:

single_speed_hub_schindelhauer_bikes.png

Ára potom 89   és ha bekattintod, hogy Magyarországra szeretnéd máris 17 €  pluszt (ÁFA különbözet + posta) számolhatsz rá, ami a mai árfolyammal számolva, úgy 33500Ft-ra jön ki. Soknak tűnik? Pedig ez igencsak baráti a piacon lévő 2-3 egyéb hasonló agyhoz viszonyítva... talán a SunXCD áll hozzá a leközelebb 50Eft körüli árával. Szóval, ha valaki, valami sukár SS-t akar építeni és a vázának 120mm-es a papucstávja, akkor itt a megoldás.

Ha tudsz olcsóbb 120mm-as paucstávhoz 10mm-es tengellyel és 32 vagy 36 lyukszámmal fellelhető kazettás agyat, ne habozz! Írd meg nekem kommentbe és imáimba foglalom a neved.  

Kónusz kónusz, de csodás

Az kb. köztudott, hogy gyűlölöm a racsnit. Éppen ezért, nem is használok a városi egysebisembe pálya agyat racsnival (mellőzzük, hogy a fixi az isten, mert nem). Viszont mivel 120-as sarutávú, csúszópapucsos vázat használok, így kb. bekaphatom. Szerinted van gyártó, aki normális áron, 120-as papucstávra, kazettás agyat gyárt, 10mm-es tengellyel és max 36-os küllőszámmal? Hát nincs (na jó, talán egy van cirka 30Eft-ért)... de különben nem hiszem el, hogy erre nem lenne igény, kiscsillió ilyen gép van és kb. mindenki szerencsétlenkedik az olcsó racsnikkal, amik random időtartam alatt mennek tönkre 1,5 év és 1 hét időintervallum között. Igen lehetne venni WD-t aranyáron, de PLZ, ne duplázzam már meg a hátsó kerekem árát egy racsnival.

Én az egészet egy BMX aggyal trükköztem ki, egy Shimano DX FH-MX66-vel. Már nem gyártják, de cserébe kapható még itt-ott (pl. ebay). 36 lyukas, 10-es tengely, kazettás. Igaz 112mm-es a tengelytáv, de pár hézagoló és egy hosszabb tengely segített. Gondoltam egy BMX agy csak bírja a strapát, még ha nem ipari csapágyas, hanem kónuszos megoldás is.

dx.jpg

Hááát tévedtem. Egy szép tavaszi napon, egyszerűen megroppant a kónusz az egyik oldalon:

konusz2.jpg

Sebaj, lehet anyaghibás, de biztos, ami biztos tengelyt is cseréltem, csapágygolyókat is... "örök élet, meg egy napig" megint nem kell hozzányúlni. Ismét tévedtem. Egy nem olyan szép téli napon, fél évre rá, megroppant a másik oldalon az egyik csapágygolyó és megdolgozta a másik oldali kónuszt is:

konusz1.jpg

Innentől csak azt szeretném közölni, hogy a kónuszos megoldás is a gyűlölöm kategóriába került....  Köszönöm a figyelmet.

Szálló por (M10) és Debrecen, avagy mi történik, vagyis történhet, szmogriadó esetében

Szar a levegő? Kapar torkod? Nem véletlen! Debrecenben a mai nap is az eü határérték feletti szálló por (PM10) értéket mértek. "Szmogriadó" höröghetnénk fel két köhögés között (juj, de drámai túlzás). De, egyáltalán mi a szmogriadó és mikor kell elrendelni, itt Debrecenben? Na először is felejtsük el a szmogriadó nevet, helyette itt a jobban hangzó füstköd-riadó, amit 8/2016. (III. 31.) önkormányzati rendelet szabályoz.

Nézzünk egy példát. A helyzet Debrecenben 2019.02.20-án 7 órakor:

2019-02-20_08_17_27-szmogterkep.png

7:00-kor a szálló por értéke 89ug/m3 volt. Nézzük meg mit ír erről a rendelet:

2019-02-20_08_41_35-82016-iii-31-fustriado-terv_pdf.png

2019-02-20_08_20_26-82016-iii-31-fustriado-terv_pdf.png

Ezek szerint, ha két egymást követő napon az átlagérték 75ug/m3 felett van és nem várható javulás, akkor elegendő csak tájékoztatni, de ha 100 fölötti ez az érték és nem várható javulás, akkor riasztani kell. Eleve érdekes kérdés, hogy mit jelent és ki határozza meg a nem várható javulást és a mintavétel milyen időközben történik 24 órán belül, de lépjünk most ezen túl (később visszatérek rá, legalábbis az átlagra). Nézzük meg mi lesz riasztás esetén, mert tájékoztatásnál max. bemondja az fm95, cikk a haonon, megírja 2 nap múlva a Napló... jó jó, kissé ironikus vagyok, de lássuk be: tájékoztatási küszöbérték elérésénél, szinte semmi sem történik, ami csökkentené a szálló por értékét.

Először is nézzük mennyi ideje van az Önkormányzatnak a kihirdetésre :

"(2) A riasztási küszöbérték túllépését követően 2 órán belül, PM10 esetén 8 órán belül ki kell hirdetni a szmogriadó riasztási fokozatát."

Tehát 2 napja szívod a szálló port és (talán) az OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) szerint, a következő pár napban se módosul a helyzet. Na ekkor még kapunk 8 órát plusz szmogot, mire érvénybe lép a riasztás. 

Na de mit tartalmaz Debrecen estében ez riasztás?:

2019-02-20_08_52_33-82016-iii-31-fustriado-terv_pdf.png

Okés... nézzük mit tartalmaz szálló por esetén a ez 2. melléklet:

2019-02-20_08_54_23-82016-iii-31-fustriado-terv_pdf.png

Hát igazán semmi konkrét...  felszólítások, lehetőségek, mindenhol "vagy"... igazán konkrétum sehol. De van ott egy érdekes mondat, éspedig:  ''A 7. pont szerint közlekedést érintő intézkedések bevezetése." Nézzük meg ezt a 7. pontot, hátha az már konkrét, kötelező jellegű intézkedéseket tartalmaz. ... és itt jön be a képbe, hogy ez egy kötelező, törvény által előírt dokumentum, de kb. nem olvasta már X éve senki. Miért?! Mert nincs 7. pont! Azt ezt szabályozó rész a 6. pontban található. Gondolom valaki módosította ezt a tervet, és kiszedett belőle pár elemet, köztük a régi 6. pontot. Ezek után újrasorszámozták, de annyira komolyan azért nem vették, hogy átolvassák az egészet, pedig Debrecenben a szálló por (PM10), szinte minden télen (is) nagy probléma és pont ez a rész tartalmazza, ezt az elírást, tehát csak feltűnhetett volna már valakinek, ha foglalkoznak vele (na jó nem zárhatjuk ki, hogy belső használatra szánt doksiban már jól van, és csak a honlapon nem foglalkoznak az aktuálisra frissítésre).

Na de mi van a 6. pontban?!

2019-02-20_09_15_25-82016-iii-31-fustriado-terv_pdf.png

2019-02-20_09_15_46-82016-iii-31-fustriado-terv_pdf.png

Minden csak elrendelhető, semmi se kötelező. Vagyis benne van a lehetőség, hogy semmi nem történik, max. a helyi médiákban megírják és bemondják, hogy "Riasztás van emberek, maradjatok otthon, ne lélegezzetek, használjatok már tömegközlekedési eszközöket plz!

Pár szó erről az átlagról, amit 24 órára értendő. Azt belátja mindenki, hogy ha úgy számolom az átlagot, hogy veszem a 24 órán belüli maximumot és minimumot és ezek átlagát, akkor teljesen más értéket kaphatok, mintha azt mondom, hogy veszem minden fél órában az értékeket és azokat átlagolom. Arról nem is beszélve ha pl 24 órai időintervallumban, minden 12. órában veszem a mintát (fenti grafikon X, vízszintes tengelyén 12 és 0), így pl a fenti grafikont megvizsgálva, a kijött értékek alapján, nincs is gond a szálló porral Debrecenben.

Knog Oi Luxe - luxus a kormányon

Kötelező tartozék, mindenki utálja, ha használod tuti az ellenkező hatást éri el... Na mi ez? Persze, hogy a csengő. Bár a csengők méretben és hangban különböztek, de valljuk be, kinézetben ugyanarra a sémára épültek. Aztán jött a Knog és megcsinálta azt, amit senki se gondolt volna, újraalkotta a csengő kinézetét. Ez az új forma igencsak tetszetősre sikerült, de itthon nem igazán terjedt el, gondolom főleg az ára, körülbelül 5000Ft, miatt. 

Érdekes ez az ár kérdés. Mennyit hajlandó kiadni az ember egy csengőért? Na és egy luxus csengőért? Wtf, luxus csengő?! Írtam már korábban a Spurcycle közel 20Eft-os, luxus csengőjéről és ha ez nem luxus, akkor mi az?!. Arról is volt már szó, hogy mind a Knog Oi-nak, mind a Spurcycle csengőjének van kínai (és itt most tényleg szarabb minőségű) koppintása. Akkor, mit lehet erről még írni?!  Nos, a Knog elirigyelte a Spur sikerét, a luxus bringák szegmensben és megalkotta az Oi luxus verzióját, Knog Oi Luxe Edition néven. Ebből sikerült beszerezni egy példányt.
img_20190213_101111_2.jpg

Tovább

Pearl Izumi Barrier Cycling Cap

Ahogy egyre többet megyek országúton, jött az igény a lepukkant szerelésem felfrissítésére, főleg a hűvösebb őszi-téli időszakra. Első ilyen beruházásom egy bukó alá való sapi volt, hidegebb időkre. Olyat kerestem, ami sildes, kellően melegen tartja fejem és nem egy ökör ára, így a választásom egy Perl Izumi Barrier-re esett. 

s-l1600_1.jpg

Szeretem a Pearl Izumi termékeket, bár az igaz, hogy legtöbb esetben, mindenből egyel nagyobb méret kell belőle, hiába az EU-s mérettáblázat. Ez a sapi egy méretben készül, így csak imádkozni tudtam, hogy jó legyen a mérethatáros L/M fejemre, így, amikor megérkezett (ebay-ről rendeltem 6000 pénzért) és felpróbáltam, örömmel konstatáltam, hogy sikítva, de még pont jó. Bár lehet egy nagyobb fejre is fel lehet húzni, de szerintem nem érdemes próbálkozni.

Ami pöpec a sapiban az az, hogy egy víz és szélálló panelt kapott homloknál, ami tényleg működőképes, hasznos cucc. Ami már kevésbé, hogy alapból, a fülemet nem takarja normálisan, nem simul rá kellőképpen. Kicsit az az érzésem, hogy ezt feláldozták a lófarok kompatibilitás oltárán. Mert bizony! Ez a sapka lófarok kompatibilis! Vagyis a hátulját úgy képezték ki, hogy legyen hely egy copfnak is. Gyakorlatilag ez úgy néz ki, hogy a fület takaró részhez képest feljebb húzták a hátulját, ami hozza magával, hogy a fül résznél, sajnos el tud állni, ki tud hajolni az anyag. Ez egyébként bukósisakkal nekem nem zavaró, mert az én bukóm pántja pont visszanyomja a fülemre.

Persze ez is mindenféle csoda anyagból készül: "P.R.O. Barrier fabric panel", "P.R.O. Thermal Dry fabric", hogy melegen tartsa és ne cápuljon bele (ne izzadjon bele) a fejed. ami eddig takarta is a valóságot. Használtam -5 fokban is, de szemerkélő esőben is és az mondhatom eddig elég jól bevált. 

...és akkor a felelős kutyatartás a tanyákon nuku?

Amikor leesett az első komolyabb hó, gondoltuk Misivel, hogy tekerünk egyet montival a környéken. Esett a hó, kellőképpen élveztük a havas tájat, robogtunk a földúton, amikor is az út melletti tanyáról megindult felénk két nagytestű kutya és nem nagyon akartak megállni. Hát nem esett jól sprintelni, de köszönhetően a fagyott talajnak és a buci gummáknak meg tudtunk lépni. Néztem utólag a térképen, hátha magánterületre tévedtünk, de persze ezt nem lehetett megállapítani, jelzés sehol nem volt erre vonatkozólag, vigyázat kutya tábla még annyi se... Ezek után érthetően, félig besz@rva, gyorsan megkerestük az legközelebbi kijelölt turistaösvényt (egy szintén mezőgazdasági földutat), az tuti nem lesz magánterület, ott biztonságba leszünk... majd ráhajtva elértünk egy kisebb házcsoportosulás, megint egy nagytestű kutya, megint egy sprint.... a büdös életbe, ne mááár! 

Valahol megértem, hogy a tanyák tulajdonosai, pár lopás után, beszereznek egy masszív, nagytestű kutyát, elriasztani a tolvajokat, de könyörgöm ezeket mindenféle felügyelet nélkül szabadon tartják egy kerítés vagy bárminemű, telekhatár jelölés nélküli területen, őrző-védő célokra. Most szegény szerencsétlen kutya honnan  a picsából (már elnézést) tudja, hogy meddig kell őriznie a területet? Magától, oktatás nélkül sehonnan. Így kerítés híján kóborol a környéken és rátámad mindenkire, akire úgy gondolja, hogy az ő általa elképzelt terület határain belül mozog és fenyegetést lát benne.

Igazán az irritál, hogy a Debrecentől keltre eső turistautakat járva, nem először fordult elő velünk hasonló eset (az utóbbi időben jócskán megszaporodott, kb minden alkalommal belefutunk egy ilyenbe). Bringásként a legtöbb esetben el lehet sprintelni, de pl egy túrázó család nem nagyon örülne két, rájuk támadó, nagytestű kutyának. 

A hatóságok mit tesznek? Legtöbbször semmit. Ha személyi sérülés van, akkor egy látványos akció és utána semmi. Emlékszem az egyik támadást be akartam jelenteni, hogy az adott tanyához tartozó komondor riogatja a turístákat és ráadásul a kijelölt (kapaszkodj meg ilyen is van) kerékpáros(!!!) turistaútvonalon. Már a területileg illetékest is nehéz volt megtalálni, de aztán az adott szervnél közölték. hogy mióta kilőtték a francia házaspár kutyáját, hozzá se mernek nyúlni a kóborló ebekhez. Az ügy vége az lett, hogy kaptam egy hivatalos értesítést, hogy területileg illetékes gyepmester, nem talált kóbor kutyát a bejelentett környéken. WTF?! Ki beszélt itt kóbor kutyáról?! De tudom, "Józsi kutyája és soha nem bántott még embert, kölyökkorától ismerem, na néha megcsípi az idegent, de pusztán csak szeretetből".

Az tudtátok, hogy az ilyen mindenfelé kóborló, de gazdával rendelkező kutyákról (kapaszkodj meg) a NÉBIH-nek (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) van rendelkezése, mégpedig: "Ebet nem szabad felügyelet nélkül közterületre bocsátani vagy kóborolni hagyni.". Ellenőrzés az általában nuku... mondjuk egyébként kinek kéne ezt ellenőriznie?! Számomra nem teljesen tiszta... Vadásztársaság? NÉBIH? Területileg illetékes önkormányzat? Gyepmester? Ennek a cikknek az alapján a közterület felügyelők, gyepmesterek, mezőőrök közösen. De az ilyen egyszeri ellenőrzésnek az értelme kb. semmi.   

A tanulság? Számomra az, hogy ezentúl nem megyek Debrecentől keletre erdei ösvényekre montizni. Ahogy a tapasztalat mutatja, nem nagyon fog változni a helyzet, sőt egyre rosszabbodik. Majd ha a média felkap megint egy új esetet, netalántán tragédiát, akkor megint lesz egy "látványos"  ellenőrzés, aztán minden folytatódik tovább úgy, ahogy volt. Ne nekem legyen igazam. Mindenestre a mostani esetet bejelentettem a jarokelo.hu-n (aki nem ismerné az oldalt, annak ajánlom a figyelmébe, bár nem igazán ilyen esetekre találták ki)!

 

     

Kocka Ninja

Igazából a Topeak Ninja szériájáról van szó, aminek a Mountain TC szerszámtartója tökéletesen bevállt a montimon, így elhatároztam, hogy a közelgő ünnepeket, feketepénteket és társait kihasználva megpróbálom beszerezni a Kockára a legtöbb ROAD Ninja cuccot, amit kinéztem. Ez összesen 4 cuccot foglal magába: a NINJA TC ROAD-ot:

road-ninjatc-road-.jpg

ami hasonló, mint a Mountain tesó, bár ennél a multitool "csak" 8 funkciós. A NINJA POUCH+ ROAD-ot, ami pedig egy, ugyanerre az elvre épülő kulacstartó, de nem szerszámtartóval szerelve, hanem egy belső (max: 700 x 25c) tárolására szolgáló cipzáros rekesszel (ennek persze létezik mtb változata is):

ninja-pouch-plus-road.jpg

A következő kinézett darab egy kormányvég dugóba integrál láncbontó, a NINJA C (ez rögtön meg is magyarázza, hogy a TC ROAD-hoz miért nincs láncbontós tool):

ninja-c.jpg

...és az "úccsó", a NINJA P, ami egy nyeregcsőbe rejthető pumpa (27.2, 30.9 vagy 31.6 átmérővel kompatibilis):

ninja-p.jpg

Ha ezt így felpakolod a gépedre, akkor soha többé nem hagysz otthon semmilyen cuccot/tool-t, amit általában magaddal viszel a mezed zsebében (legalábbis én). Persze nem filléres termékekről beszélünk, hiszen minden, kicsit is jobban "megdizájnolt" cuccért, csengetni kell rendesen.

Mivel országútisoknál baromira számít a tömeg, ami nekem nem olyan fontos szempont (könyörgöm egy cyclocross bringával tolom országúton), ezért csak az ő kedvükért, íme egy gyors kalkuláció, ami a tömeget illeti:

NINJA TC ROAD: 169 g
NINJA POUCH+ ROAD: 101 g
NINJA C: 77 g
NINJA P: 62 g

Azaz összesen: 409 grammal növeled a bringád tömegét, ezeket felpakolva. Hát mindenki döntse el maga, hogy neki megéri e ez. Nekem, notórius mindent otthonhagyónak, tuti. Egyedüli kétségem a szettel kapcsolatban, hogy a két kulacstartó alatti tároló rész, el fog e normálisan férni egymással szemben. Meglátjuk. Ha mégsem, akkor féldisznó és egy TOPEAK NINJA POUCH+ ROAD itt eladó, wehehehehehe.   

Hogyan lett cyclocross bringám

Mivel egyre többet mentem országúton a városi rohangálósommal, Krumplival, ezért már egy jó ideje érlelődött bennem, hogy csak venni kéne egy használt országúti gépet... just for fun. Már akkor azon agyaltam, hogy a Debrecen környéki utak minőségéből kiindulva, meg montis vér miatt is, nem is igazán egy outi gépet kéne venni, hanem egy cyclocross-t, amolyan multifunkciós, túrázó-edző gépnek, amivel lemerészkedhetek szarabb minőségű murvás utakra is. Ezt az elhatározást sose követte tett még akkor se, amikor bumm: bejött a gravel őrület, ami pont erre lett kitalálva.... bár bőszen csorgattam a nyálam a gravel gépekre.

Ahogy nézegettem a gravel gépeket, elhatároztam, hogy ha valaha is veszek egy ilyet, akkor az tárcsafékes (kizárólag mechanikus, nem kell tudnod, miért), átütő tengelyes és minimum Shimano 105-tel szerelt, vadonatúj (első kompletten vásárolt bringa) lesz ééééés természetesen baromi olcsón fogok hozzájutni.

Na, ha elnyomtad a feltörekvő kacajod, folytatom is tovább a sztorit: mivel az utóbbi 3-4-5-6-7-8-9 évben se időm se kapacitásom nem volt foglalkozni a szeretett veterán motorommal (MZ Trophy ES 250/2) és a család is állandóan emiatt szívta a vérem, így hirtelen felindulásból fogtam és eladtam, vagyis lett keret a fentebb említett álom megvalósítására. Jeeee... "Kalandra fel!", máris nyakig benne voltam egy vacsiúj bringa vásárlásában.

giphy.gif

Először is, a "hobbit csak hobbira költjük" elvet követve, belőttem az árkategóriát 350Eft körülire és elkezdtem kutakodni a szóba jöhető bringák után. Lesújtó volt az eredmény. A tengerentúli márkákat gyorsan kizártam, mivel az árképzésük, elképzelésem szerint, valahogy úgy működhet, hogy fogják a dollárban vett árat, letörlik a dollár jelet és átírják EUR-ra, na és erre még pluszban rájön az ÁFA+VÁM+tökömtudjami, egy szó, mint száz: könnyező szemmel szevasz Cannondale, Specialized, Trek stb...  

Nézzük az európai feltörekvő márkákat és a "Kína és környéke" szekciót (ugye a patinás olasz márkák eleve kizárva, mondanem se kell miért): Kellys... na Soot 50, elég ígéretes! Többi márka? Öööööö semmi. Hej WTF? Cube? Ja igen ott a Nuroad... ááá nem olyan jó a felszereltség és drágább is. Na, akkor térjünk vissza az eredeti elképzelésre és nézzük meg a cyclocross kínálatot...upsz Cube Cross Race ígéretes... Lehetne húzni, mint a rétestésztát, de a végére ez a két bringa maradt: a Kellys Soot 50 (2018) és a Cube Cross Race (2018). Hmm... gravel vs cyclocross...

Bevallom kicsit csalódott voltam a gravel szekciót illetően, hiszen megülve az aktuális divathullámot, eléggé túl vannak árazva ezek a bringák, szinte az összes márkáknál. Igaz montis vonalról már megtanultam, hogy ne csodálkozzak azon, ha egy "sima" Deore-ral szerelt gépen milliós árcímke lógicsál, amíg van ember, aki hajlandó ennyiért is megvenni.  

Bekértem pár árajánlatot és kiderült, hogy a 2019-es Cross Race akciósan kb. 2018-as áron van. Ami nagyon nem rossz, hiszen az már, az új  Shimano 105 R7000-vel van szerelve. Ezek után nem volt kérdés, hogy a nyertes az új Cube 2019-es Cross Race.

cube2019.jpg

Megrendeltem, megjött, boldogság van. Időközben felújítunk a lakásban, tehát kipróbálni még esélyem se volt. Sebaj, ami késik, nem múlik... ja igen, együtt alszunk (nem).

Nyíracsádi kerékpárút - Mi az értelme?

Nem olyan régen megjelent a MKKP Nyíregyháza facse oldalán a egy bejegyzés, ami szinte azonnal elterjedt és nem csak bringás körökben.... Persze valahol érthetően, hiszen a bejegyzés így néz ki: 

Ránéz az ember és rögtön azt gondolja: "igen, megint egy értelmetlen micro kerékpárút". Nos, aki járt már arra, az tudja, hogy ez a kép elégé mesterkélt, hiszen az út másik oldalán (bal) fut be az Asszonyrészt és Nyíracsádot összekötő kerékpárút, ami persze nem látszik és azt vezették át az út jobb oldalára. 

Jó-jó, de ez még mindig értelmetlen, ez mire kell?! A választ a következő szabályozás adja meg:

54. § (1) *  Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg - ha az út és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik - a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni.
(2) *  Lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan, továbbá ahol a (7) bekezdés a) pontja szerint tilos, kerékpárral a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel a járdán is szabad közlekedni.
(3) *  Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
(4) *  Kerékpárral
  a) lakott területen kívül a főútvonalról balra bekanyarodni vagy megfordulni, továbbá
  b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni
nem szabad.
A kerékpárosnak a kerékpárról le kell szállnia és azt tolva - a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint - kell az úttesten áthaladnia.

Nézzük a gyakorlatban: Jössz Asszonyrész felől, az út bal oldalán és eléred Nyíracsádot. Ott ugye véget ér a kerékpárút és rá van vezetve az úttestre. Vagyis balra kanyarodva kellene rá kanyarodnod az úttestre és itt jön képbe az előbb említett szabályozás:

"b) a kerékpárútról a vele párhuzamos útra balra bekanyarodni
nem szabad."

Vagyis itt le kellene szállnod és körültekintően áttolnod a másik oldalra, majd ezután visszaszállnod és a úttest jobb oldalán folytathatnád kerékpárral az utad vagy (!!!!!) és oppá (!!!!) máris értelmet nyer a fenti kép, egy ilyen bénának látszó megoldással, a balra kanyarodást kiiktatva, tereled rá az útra. Egyébként ezzel a megoldással még védi is kerékpárost, hiszen ha ez nem lenne, akkor az úton, jobb oldalt kéne visszaszállni a kerékpárra, ami lássuk be, nem mindenkinek megy kisebb-nagyobb kilengések nélkül (balesetveszély). 

S lőn minden értelmet nyer... még ha bénának tűnik is ez a megoldás, itt speciel ne a tervezőket, hanem a szabályozást és kiragadott képrészletet (esetleg a közúti közlekedés szabályainak nem ismeretét, de ebbe bele se merek gondolni) hibáztassuk.