"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Vélemény - Állami támogatás elektromos rásegítésű kerékpárokra

2020. szeptember 23. - korcs75

Kedves olvasó , itt most egy egyéni vélemény jön, tessék úgy hozzáállni (nem Soros támogatta és nem is külföldi nagyhatalmak, bárkik is legyenek ők). Szóval először jöjjön a jó hír:

"Egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet a kormány elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására. A pályázat várhatóan október végi kiírásától maximum 150.000 forint összegű támogatás nyerhető el magánszemélyek részére legfeljebb 900.000 forintos kerékpárok vásárlásához." - forrás: MK

Elvileg ez a kiírás csak pedelec (szokjuk a szót) kerékpárokra lesz érvényes, vagyis olyan kerékpárokra, ahol nem úszhatjuk meg a tekerést, az elektromos rendszer csak rásegít a pedálozásra. Ez a kerékpár típus jelenleg nincs definiálva semmilyen hivatalos formában (pl.: KRESZ-ben), így picit meg fogja majd nehezíteni a kíírók dolgát, ha egyáltalán foglalkoznak ezzel a nem túl apró problémával. Ha nem, akkor minden elektromos, robogónak kinéző fostalicska is szóba jöhet a támogatásnál, amitől Isten mentsen meg minket, de ebbe inkább nem gondolok bele.

Én most nem fejtem ki ennek a támogatásnak a közlekedésre gyakorolt lehetséges pozitív hatásait, de ha kíváncsi vagy rá, akkor elolvashatod az Magyar Kerékpárosklub honlapján.

Na nézzük meg inkább ezt a pedelec kérdést a mocskos anyagiak oldaláról. Valószínűleg a kiírás új pedelec vásárlására fog vonatkozni. Ebből kiindulva egy ilyen elektromos rásegítésű (normális) bringa ára bőven 200Eft felett fog kezdődni (de inkább 300Eft), sőt ha pl. hallgatod a Kontra podcast-jét (e-bike-okkal foglalkozó első rész itt), akkor tudhatod, hogy ez az összeg bőven felkúszhat a félmilliós kategóriába és a határ a csillagos ég (nem véletlen az a 900Eft-os max összeghatár).

Eddig minden szép és jó, mert, ha megkapom a támogatást és veszek egy 350Eft-os pedelec-et, akkor akár 150EFt-ot is tudok rajta spórolni.... Jeee, hát ez baromi jó! De ne örüljünk annyira, mart itt jön képbe a Covid... Mióta dübörög ez a fos (már elnézést) a kerékpár eladási számok sose látott mértékben nőttek, miközben a kerékpárgyártók beszállítási költségei is. Ez persze generál egy nem kis mértékű áremelkedést.

Csak az egyik saját bringámból kiindulva, aminek az ára tavaly, kb egy alsó szegmensű (300Eft feletti) pedelec ára volt, idén (bő fél év alatt) 90Eft-tal ment feljebb. Érezhető, hogy a pedelec szegmensben is hasonló, ha nem nagyobb az áremelkedés, hiszen a covidtól függetlenül az e-bike-ok iránti kereslet amúgy is dinamikusan nőtt a világon (és itthon is), amivel ráadásul a gyártók szinte alig tudtak megbirkózni. A Covid-val ez a helyzet csak fokozódott és mindehhez pluszban hozzájött, hogy emiatt nőttek a gyártási költségek, a szállítási költségek és várakozási idők (és csak zárójelben jegyzem meg, hogy a forint árfolyama se pozitívan befolyásolja a hazai árképzést). 

Ha most osztol-szorzol és picit utánanézel a számoknak, akkor láthatod, hogy bár nagyon jó és előre mutató ez az állami támogatás, de mennyivel jobb lett volna, ha nem a Covid alatt jön, mivel így, ebben a szegmensben az egész inkább kompenzáció, mint támogatás, hiszen az árak a folyamatosan nőttek/nőnek, miközben a a fizetések stagnáltak/stagnálnak.

Természetesen itt is van az a réteg, akik a felső 900Eft-os szegmens közelében szeretnének maguknak egy pedelec-et venni. Lássuk be ez a réteg baromira nincs rászorulva erre a pénzre. Náluk az lehet pozitívum, hogy motiválhatja őket egy pedelec vásárlására és így kerékpárra ülve és kicsit egészségesebben éljenek és talán, a bringások szemszögből is megtapasztalva világot, legközelebb  nem fognak letolni az útról a zöld rendszámos SUV-jukkal. 

Ha van véleményed a témában, nyugodtan fejtsd ki a komment szekcióban, de ezt tedd kulturált formában, ellenkező esetben a kommented törölve lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr2016211012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása