"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Mi lesz veled kerékpárút? (Hajdúsámson-Nyírdony)

2020. november 04. - korcs75

2013-ban készült el teljes hosszában a Hajdúsámson - Aradványpuszta - Nyíradony kerékpárút, ami baromi örvendetes volt, hiszen így, ma már, jó minőségű aszfalton tekerhetünk egy szép nagy gurigát Debrecenből. Persze ehhez kellett, hogy a Debrecen- Hajdúsámson kerékpárútnak nevezett valamit (ami addig egy alap nélkül, töredezett aszfaltcsík volt), a hajdúsámsoni elkerülő miatt újraépítsék (kivéve az utolsó szakaszt, ami már önmagában megérne egy külön postot, hogy azt miért nem...). Ahogy elkészült ez a szakasz is, egy egész használható, összefüggő, jól tekerhető kerékpárút jött létre Debrecenből Nyíradonyig, ahova ebben a korán sötétedő időszakban is bátran ki tudsz menni bringával tekerni egyet (persze a megfelelő lámpával), anélkül, hogy azon aggódnál, mikor csap hátba egy kisbusz... 

Az új szakasz elkészültével viszont még szembetűnőbb lett a Hajdúsámson - Nyíradony szakaszon kb. 2-3 éve elkezdődött és egyre látványosabb állapotromlás. Nem másról van szó, mint arról a sajnos jól ismert jelenségról, hogy kerékpárút melletti fák gyökérzete, egyre több helyen kezdi szétnyomni az aszfaltot. Először a Hajdúsámson felőli szakaszon volt észlelhető a probléma, de mára már az Aradványpuszta - Hajdúsámson részen is egyre több helyen jelentkezik ez probléma. Ahogy a repedések megjelennek az esővíz beszivárog, télen megfagy és tovább repeszti az adott részt egyre jobban felnyomva az aszfaltot és sajnos ez a folyamat evről évre egyre látványosabb és érezhetőbb.

img_20200921_094241.jpg

Kritikussá akkor válik a dolog, ha már annyira szétrepedt az aszfalt, hogy az emberek elkezdik kijárni az aszfalt melletti részt (nyomvonal keletkezik a füves részen), próbálva kikerülni ezeket a szakaszokat... Sajnos a Hajdúsámson felőli oldalon már megjelentek ezek kijárt nyomvonalak és csak idő kérdése, hogy ez így legyen a teljes kerékpárúton a felrepedt részeknél. A végső állapot, ahova el lehet jutni, a legjobban a Mikepércs - Bodóháza közti kerékpárúttal lehetne szemléltetni, ami szinte teljes hosszában egy földút a régi kerékpárút mellett, ami még nyomokban aszfaltot tartalmaz (igaz a nagyjainknak el van adva ez a rész is, hogy ez a szakasz egy kész kerékpárút Sárándig, pedig a valóságban sose ért el addig és az állapota is khm khm kritikus). 

Nem lenne rossz, ha még most odafigyelnének erre problémára és tennének valamit az állapotromlás megakadályozására és lépéseket tennének a már most kritikus részek javítására.

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr5716273266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása