"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Végre kész a Debrecen - Nagyvárad kerékpárút.

2024. január 02. - korcs75

Oppá, kérem szépen, csak elkészült végre a Debrecen - Nagyvárad kerékpárút utolsó befejezetlen szakasza, Mikepércs és Sáránd között. Magam is alig akartam elhinni, mivel ennek a szakasznak a kivitelezése 2017-től, úgy húzódott, mint a rétestészta. Ha emlékezetem nem csal, a Debrecen - Nagyvárad kerékpárutat többször is átadták azóta (LoL), így nem is csoda, hogy nem kerítettek nagyobb feneket ennek a bejelentésére. Bevallom én is egy mikepércsi rokontól (köszi Pisti) kaptam a fülest. Mondjuk elég sz@rul hangozna a hírekben, hogy "Ismét elkészült a Debrecen- Nagyvárad kerékpárút".... bezzeg az akku gyár, arra nem kell/kellett majdnem 7 év... de az egy másik sztori.

Na, de vissza a bringaútra: Ez a hír annyira hihetetlen volt számomra is, hogy első új évi bringázásom célpontja se lehetett volna más, mint az új szakasz. Felpattantam hát Szupira (Superior x-road) és letekertem megnézni, hogy tényleg igaz e a hír, tudod, csak hogy neked ne kelljen.... és tadááááám a hír igaz, szóljanak a fanfárok, tényleg kész van:

img_0854.JPG

"De szííííp", ugye? Bár azt eddig is tudtam, hogy Mikepércs belterületén alsóbbrendű utakon fogják elvezetni a kerékpáros forgalmat, de őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ez a rész lesz a legsz@rabb. Bár felfestettek egy csomó bringasávot, de a nem egyértelmű kereszteződéseknél nincs egy iránymutató tábla, ami jelezné merre kéne tovább haladnod, ha Nagyvárad felé szeretnél menni. Ez igazán nem is lenne baj, ha bringasávok egyértelműek lennének, de azok néha csak úgy megjelennek a semmiből, eltűnnek, vagy 2 különböző irányba haladnak. Ember legyen talpán, aki ezen kiigazodik... Olyan, mintha vérszemet kapott volna az Önkormányzat és mindenhova kerékpársávot festettek volna az egész településen belül, ha már lehet miért ne alapon. Legalább Gizike is nagyobb biztonságba fog eljutni az ABC-be.

Ezt persze simán lehetne orvosolni pár egyértelmű, kerékpáros forgalmat irányító táblával, amit pl. a becsatlakozó pontoknál ki is helyeztek: 

img_0847.JPG

Bár a fenti képen látható kis zöld táblás is úgy sikerült kihelyezni, hogy simán kitakarja az előtte lévő tábla, a Debrecen felől érkező kerékpárosoknak:

img_0846.JPG

Ezt is pillanatok alatt lehetne orvosolni pl. a két oszlop helycseréjével, vagy a táblák áthelyezésével úgy, hogy nem takarnák ki egymást kölcsönösen.

Egyébként simán elhiszem, hogy a helyieknek tök egyértelmű, hogyan lehet eljutni a kisebb utcákon Mikepércs egyik végéből a másikba és az is, hogy éppen melyik kerékpársávot kell követni, vagy az adott kereszteződésben merre kell fordulni, de ez egy külföldinek, vagy nem helyi lakosnak, egyértelmű jelzések hiányában, gondot fog okozni (halkan megjegyzem ,hogy Berettyóújfaluval ugyanez a helyzet).  

De beszéljünk egy kicsit a két település (Mikepércs és Sáránd) közötti szakaszról is, amibe nem lehet belekötni. Féltem, hogy a Idősek Otthona előtti öreg platán beáldozzák, de szerencsére két oldalt megkerüli a kerékpárút. Azon is lehetne fanyalogni, hogy kevés ott a hely, de ott tényleg ennyi van, ezt így lehet megoldani ezen a nyomvonalon. 

A másik kritikus pont, az utat keresztező vasúti sínnél volt, ami kb. 45 fokban keresztezi az utat, így ráhajtva elég könnyen meg tudta vezetni a kerékpár kerekét, főleg nedves időben. Ezt is példásan megoldották, úgy, hogy ne éles szögben. hanem merőlegesen kelljen áthaladni rajta, egy külön kialakított kerékpáros, sorompós kereszteződésben. Pacsi!

Összefoglalva, ha nem 2017 óta kellett volna várni erre részre, azt mondanám, hogy belterületen kívüli rész hibátlan (nekem), a belterületi részen pedig apró csiszolással nagyon sokat lehet javítani. Már csak egy kis marketing kéne, hogy az emberek tudjanak róla, hogy létezik olyan, hogy Debrecen - Nagyvárad  kerékpárút, na meg egy kis felújítás azokra a szakaszokra, amik 2017 óta elkészültek ugyan, de az állapotuk mára jelentősen leromlott.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr218293609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása