"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Wahoo RFLKT + Locus Maps

2016. december 31. - korcs75

Előző postban már volt szó a Locus Map-ről, most jöjjön egy kütyü a Wahoo RFLKT, amit most 79.99 ejró helyett, 29.99-ért lehet beszerezni. De mire is jó ez a kütyü? Okos telefon nélkül semmire. WTF? Igen, jól hallottad, ez a cucc önmagában semmire nem képes, de egy okos telefonhoz (IOS, android) kapcsolódva képes megjeleníteni a telefon által gyűjtött adatokat. Hát ez annyira nem nagy cucc...

Pedig van benne ráció. Gondolj bele! A telefonját (majdnem) mindenki viszi magával, amikor bringázik. Emellett, a bringán ott virít valamilyen kerékpáros komputer, mert a telefon egyszerűen túl nagy kirakni a kormányra és emellett nem sokáig bírná, folyamatosa aktív kijelző mellett (tudom vannak kivételek, az enyém is baromi sokáig bírja 4500-as aksijának köszönhetően). Vagyis mit csinálok kődrága GPS-es kilométeróra nélkül? A telefonom általában a táskában, zsebben csücsül, bekapcsolva rajta a strava, endomondo (ki mit használ) a többi adatot meg lesem a kilométeróráról. Na és itt jön a képbe a RFLKT, na jó nem 79.99 euróért, hanem egy középkategóriás kilométeróra áráért 29.99-ért.

Amikor megkaptam a cuccot, első lépésként lekaptam a jó öreg kilométerórám. Második lépésben a kapott 3 rögzítési lehetőség közül egyet feldobtam a montimra, egyet meg a túra/városi/országúti micsodámra (egy 32-es gummákkal, sárvédővel, cyclocross fékkarokkal "megalázott" pályaváz). (Poén, hogy a Garmin konzolokhoz is található egy dokkoló a csomagban.) Mivel a sebesség és a távolság mérés is GPS alapú, így nem kell szarozni a kerékméret állítgatással, küllőmágnessel. Elindítom az alkalmazást (featured apps részen megtalálod, hogy milyen app-okkal tud együtt működni), csatlakoztatom a RFLKT-et bluetooth-on (BLE) keresztül. Telefon mehet a zsebbe, innen a RFLKT-en látom az adatokat (teljesen testreszabható a kijelző, hogy milyen adatok jelenjenek meg) és persze innen irányíthatom a telón lévő alkalmazás funkcióit. Ha esetleg zenét hallgatok, azt is tudom vezérelni innen, sms és hívás kijelzés viszont csak IOS-on elérhető. Mivel nem aktív a telefonon a kijelzője, így jóval tovább bírja, mégis az összes adatot tőle copálja le a kütyü. A Bluetooth Low Energy (BLE) kapcsolatnak köszönhetően a RFLKT-ben is elegendő, használat intenzitásától függően, 6-12 havonta elemet cserélni, nem kell naponta tölteni, mint egy GPS-es km órát. Lehet tuningolni mindenfajta kütyüvel: szívritmus figyelő, pedálfordulat mérő, de ami számomra érdekes funkció az, hogy a cucc (egyenlőre) egy bizonyos progival (Ride with GPS) képes a point-to-point navigáció megjelenítésére is. (Ez kb. annyit jelent, hogy nem térképet jelenít meg, csak információkat pl.: száz méter után fordulj jobbra).  

Itt jön képbe az elején emlegetett Locus Map, ugyanis létezik a RFLKT-hez egy úgynevezett addon, beépülő modul, ami hála a fejlesztőjének, folyamatosan fejlesztés alatt van a visszajelzések alapján. Egyenlőre a testre szabható kijelző funkció és az adatok megjelenítése működik rajta, de tervben van egy, a Locusban mentett útvonalakra épülő, pont-to-point navigáció is. Ezzel a funkcióval, a telefon tartó, "böszme" konzol végleg lekerülhetne a kormányomról és csak a RFLKT maradhatna fent az előre eltervezett túráim során.

UPDATE: a navigáció is elérhető, mentett és/vagy tervezett útvonalaknál.

telo.jpg

Igen tudom, ez a cucc eredeti árával erősen túlárazott, de akciós árán, ha amúgy is mindig viszed magaddal a telódat, nem rossz cucc. Persze, ha már tuningolni akarod, akkor a gatyád is ráköltheted a különböző plusz szenzorok beszerzésével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr10012085453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blash 2017.02.22. 18:23:42

Fuuuuuu, me' csak most latom ezt, egy ideje mar pont valami hasonlo dolgot keresek, es persze mar nem lehet kapni sem a Wahoo oldalan, helyette a 330 euros Elemnt-et ajanlgatjak :/

Korabban a Xiaomi Mi Band-et nezegettem, de csak azt nem tudja, hogy kijelezze a pulzust kulso eszkozrol (a telefonhoz bluetooth-szal kapcsolt pulzosmero), mert az optikai merese az szart sem er terheles kozben. Es persze a tobbi hasonlo karkoto sem tud ilyet. Szetneztem a nagyobb kijelzos (kar)orak kozt is, de ami talan tudna ezt, az mar tul draga. Az olcso kinaiak meg csak kornyezetszennyezesre jok...

Keresgelek me'g ebayen, hatha talalok nem horror aron, de ketlem, hogy 29 euroert lenne majd rflkt+. Amugy a sima rflkt vagy a rflkt+ volt ennyi?

Az vajon Locus-szal megoldhato lenne, hogy a pulzus mellett jelezze a pulzuszonat is?
süti beállítások módosítása