"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Sunrace in da house - Sunrace FCMX00 integrált hajtókar

2018. március 22. - korcs75

... és igen, a sunrace is belépett az 1X világba két hajtókarral is, az egyik a FCMS00,  a másik, a könnyebb FCMX00. Bár az általunk tesztelt sukárabb FCMX00 lánctányér nélkül érkezik, mégis minden gyári adat 30T-s lánctányérral és középcsapággyal együtt van megadva. Így, ha hihetünk a gyári "átlag" mérésnek, a szett tömege 921g. Ebből, ezek szerint le kéne vonnunk a középcsapágy (127g), a lánctányér és lánctányér csavarok tömegét, hogy megkapjuk ténylegesen milyen nehéz is hajtókar. Ööööö okéééé.... szerintem hagyjuk ezt a picsába, elő a konyhai mérleget és inkább mérjünk!

Ismét elorozva Ritty mérlegét rögtön kiderült, hogy az egész szett (hajtókar+lánctányércsavar+középcsapi) 812g. Ebből a hajtókar 670g (az XT-m 598g volt), a középcsapágy 124g (az XT-m 98g volt), a cro-mo lánctányércsavarok 18g és ha még hozzá is adom a 49g-os lánctányért, akkor se jön ki a gyári adat. Viszont széles vigyor a gramm-mániásoknak: nem több, hanem kevesebb(!!!) hehehehehe. 

img_20180315_182127.jpg     

A fő kérdés számomra az volt, hogy hova lőjem be ezt hajtókart a többi nagy gyártó palettáján?! Mivel erre sehol nem találtam támpontot, így a Shimano SLX lett a kiválasztott, mivel a tömeg alapján (a Shimano egytányéros rendszerei között) az SLX áll a legközelebb hozzá, a maga 721.1g-val (34T). A sunrace 34T-s lánctányérral, középcsapágy nélkül, 737g. 

Nézzük az árképzést az SLX-hez képest. A Sunrace-nél a középcsapágyat és a lánctányércsavarokat adják a hajtókarhoz és ez így cirka ~23000Ft. Hozzáadva a hiányzó lánctányér 7500Ft-os átlagárát, összesen 30500Ft-nál áll meg a számla.  Egy SLX ~32500Ft lánctányérral, de ehhez még hozzá kell adnunk a (Shimano által ajánlott BB-MT800) középcsapágy árát, hogy egy szintre hozzuk az összehasonlítást, ami cirka ~6000Ft, így összesen 38500Ft-ra jövünk ki.  A különbség 8000 kemény, ropogós, magyar pénz. Persze lehet trükközni olcsóbb Shimano integrált középcsapággyal, így némileg közelebb kerülhetünk a Sunrace árához. 

Na de lássuk a kinézetet is. Maga hajtókar kinézetben nem rossz, bár ez baromira egyéni ízlés dolga, de itt azért az SLX alatt marad. Ha kinézetről kéne valamit mondanom kb. annyit mondanék, hogy semmi különös, bár mint tudjuk, a kinézet nem minden. Már a Borsodinak (sör, mi más) se dőltem be, amikor kihozta az "új" és egyedi üvegét és megpróbálta elhitetni, hogy benne lévő sör ettől egy árkategóriával jobb lett.... pedig nem. Minden estre jó hír, hogy maga hajtókar "Anodized" vagyis eloxált, tehát nem csak "simán" festett.

img_20180321_112135.jpg 

Amin kicsit megakadtam az az integrált ISIS rendszer. Igen, igen, nem másolták (lopták) le a Hollotech II-es Shimano rendszert (sajnos), ahogy egy kínai belpiacra gyártó cég kapcsiból megtette volna, hanem egy önlehúzós ISIS megoldást választottak. Kövezzetek meg, de mivel integrált rendszerekben csak Shimano-val volt dolgom (eddig), így baromira megakadtam, hogy a picsába kell leszedni  a bal kart, de egy gyors messenger-es segítségkérés után kitisztult a kép (kösz Tomi). 

Összefoglalva: egész tisztességes hajtókart sikerült összehoznia a Sunrace-nek. Tömegben majdnem hozza az SLX szintjét, árban pedig 8000Ft-tal karcsúbb. Természetesen itt is egy tartós teszt fogja megmutatni, hogy van e annyira megbízható, mint egy jól bevált, és már sokat bizonyított SLX, de első blikkre nem gondolom, hogy "ott fog hagyni az útszélén".  A cro-mo tengely és a cro-mo lánctányér csavarok és hajtókarral együtt érkező integrált középcsapágy is mind pozitív, bár nekem, ez az ISIS rendszer nem adja, főleg, mivel hajlamos vagyok túlhúzni mindent! Jut eszembe, ha valaki nagyon szponzorálni szeretne minket, az igazán megvághatna egy nyomatékkulccsal (pl. egy Topeak készlettel).

A következő postban az összeszerelésről lesz szó, szóval érdemes velünk maradni és figyelni a BringaBuzit. Ha valakit érdekelne még több Sunrace cucc, akkor ajánlom, hogy facsén kövessétek Thommey-t és a nézegessétek a Bikemag-ot, hiszen éppen ott is tartóstesztelnek egy 11-es Sunrace sort és láncot.
    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr2513766046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása