"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Tisza-tóhoz vonattal Debrecenből?! Felejtsd el!

2020. július 27. - korcs75

Mivel a Covid helyzet áthúzta a legtöbb ember nyári terveit, így mi is újraterveztünk, de mivel a "Több Balaton"-t kicsit szabadosabban értelmeztük, így mi inkább "több Tisza-tavat" terveztünk be. Bár igazán, csak a szokásos, minden évben "körbetekerjük a Tisza-tavat"  családi hétvégét kezdtük el szervezni.  

Első körben autóban gondolkodtunk megközelíteni a kiindulópontnak szánt Tiszafüredet, de mivel a BMW gyár építésének elhalasztása miatt a vasúti kapacitás sincs lekötve a Debrecen-Tiszafüred szakaszon, felmerült, hogy mi lenne a ha vonattal mennénk. Egyrészt ott be lehet tartani a másfél métert, kerékpártartót se kell kölcsönözni, maszkja is van mindenkinek és nem utolsósorban belefér egy sör is tekerés végén. 

Tájékozódjunk egy kicsit, ezért irány a MÁV weboldala, rövid kukkantás a MÁV járványügyi térképére:mav_jarvany.jpg

Forrás: MÁV

 

Egyrészt nagyszerű, hogy nincs járványügyi korlátozás Debrecen és Tiszafüred között, másrészt elég megdöbbentő szembesülni, hogy a korlátozások főleg a keleti országrészt érintik és ott is úgy, hogy a biztonságosabb vonatról, ahol még csak-csak be lehet tartani a másfél métert, átterelik aze embereket a kevésbé biztonságos buszokra... hát igen... az emberek vs pénz harcot általában nem az emberek nyerik.

Na de térjünk vissza a Debrecen - Tiszafüred közötti vonat közlekedésre. Amikor rákerestem az elvira-ban az aktuális menetrendre, akkor jött a meglepetés:

Forrás: elvira.hu  

Közvetlen Debrecenből Tiszafüredre induló vonat járatok jelenleg nem léteznek, helyettük vonatpótló buszokkal eljuthatsz Balmazújvárosig, majd onnan vonattal Tiszafüredig. Ööööööö...wtf? Miért? Járványügyi korlátozás nincs (legalábbis a hivatalos térkép szerint). Csak arra gondolhat az ember, hogy MÁV-nál "beragadt" a BMW gyár és még mindig nem reagáltak arra, hogy az építkezést elhalasztották (oppá bocsánat: lassított ütemben zajlik), így pedig felszabadult a pályakapacitás meg kihasználtalan.   

Természetesen a vonatpótló buszon nem lehet kerékpárt szállítani, így csak iszonyat kerülőkkel lehet jelenleg Debrecenből vonattal megközelíteni a Tisza-tavat, ha az ember kerékpárt is szeretne vinni magával. Így a legtöbb embernek ez az opció erősen felejtős (bravó MÁV).

Ez igazán még bosszantóbb tud lenni, annak a tükrében, ha az ember megnézi MÁV honlap nyitó oldalát:

Ezekből a hírekből kiderül, hogy BP-ről a Velencei-tóra és a Balatonra utazás zavartalan... éljen! Csodás ez a keleti országrész... lehetne már egy "Több Tisza-tó" is.

UPDATE:

A MÁV-tól meg is érkezett válasz, miért állt elő ez a helyzet:

...és mindezt főszezonban, gondolom úgy voltak vele, hogy az idei turista szezonnak már úgyis annyi, még egy rúgás nem oszt, nem szoroz. Bravó!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr9416079518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2020.07.27. 14:05:11

Vicces, én pont ma néztem az Elvirán a Budapest-Poroszló összekötést.

Ott ugyan van végig vasút, de csak átszállással és a Füzesabony-Poroszló szakaszon nincs kerékpárszállítási lehetőség.

Minek is, az egész sajtó attól volt hangos, hogy megépült a Poroszló-Tiszafüred kerékpárút szakasz, végre nem kell a kamionok mellett tekerni, de az, hogy erre a MÁV esetleg reagálna, ugyan minek... :-(

Az már csak hab a tortán, hogy a keresőben beállítod, hogy kerékpárt szeretnél szállítani, aztán kiad egy olyan kapcsolatot, amellyel nem tudsz kerékpárt szállítani... :-(
süti beállítások módosítása