"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Hogyan megy Kósa Budapestre kerékpárral?

2010. május 11. - korcs75

A Kósa karaván elindult Budapestre kerékpárra, "az egészséges életmódra, s arra hívják fel a figyelmet, hogy az egész országban bővíteni kell a kerékpárutak hálózatát."

Kedves Kósa Úr! Hogyan szándékozik Ön a 33-ason Budapestre tekerni, a Nagytemplom elől?! Szabályosan biztos nem, hiszen a Nagytemplom a belvárosban van és onnan ki van tiltva a kerékpárforgalom. Mindenhol behajtani tilos tábla van, amit néha ki is használnak a rend éber őrei és agyba-főbe büntetgetik a debreceni kerékpárosokat. Nagyon jó ötlet ez a médiának szóló hírverés, tényleg fel kéne hívni a figyelmet a kerékpárutak fontossságára, de először nem a saját házunk táján kéne rendet rakni?! Pár kiegészítő tábla megtenné és a város se szakadna bele anyagilag.

Amúgy csak halkan jegyzem meg, hogy a 33-asról szintén ki van tiltva a kerékpárforgalom....

Ettől függetlenül az ötlet tényleg jó és jó utat kívánok nekik!

Re: cikkhez kapcsolódó helyreigazítás itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr324866793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_85383 2010.05.11. 14:40:45

Nagy művészek :D Kíváncsi leszek, hogy Hortobágy felé ha bekapják a szokásos szembeszelet, meddig fogják bírni :)

egy szó.... 2010.05.11. 14:42:51

a megoldás: útvonalengedély

Ismeretlen_92050 2010.05.11. 14:50:29

Szerinted kell neki ilyet kérni? Erősen kétlem!

Dalma 2010.05.11. 14:57:01

Érdekes ellentmondás, amit megemlítettél a blogban, hogy a belvárosban nem lehet bringázni. Lajos is megemlítette az általad belinkelt cikkben, idézem: "A cívisek főterén hivatalosan tilos kétkerékkel áthaladni. Ezt abszurdnak illetve agyrémnek nevezte Kósa." Ezt úgy mondja, mintha valami külső hatalmon múlna a dolog:) Basszus, ez az ő városa, az ő főtere, na nehogymán ne tudjon változtatni ezen a kitiltós dolgon, ha annyira zavarja... Miért érzem úgy, hogyha visszaérkezik, semmi változás nem lesz ezzel kapcsolatban?

Ismeretlen_92050 2010.05.11. 15:22:34

Utólag néztem meg a videót, valami szabványt emleget. Gondoltam, majd epyc megoldja a rejtélyt, mint ebben járatos szakember, mi az a szabvány ami megakadályozza a belvárosba történő behajtást...

aa 2010.05.11. 20:19:06

"mi az a szabvány ami megakadályozza a belvárosba történő behajtást..." Nem kizárt hogy van ilyen. Elvégre Magyarországon vagyunk.

képtelen 2010.05.12. 01:19:46

Mi az, hogy "a Nagytemplom a belvárosban van és onnan ki van tiltva a kerékpárforgalom"?? Ki tiltotta ki? Senki! A táblák sima "Mindkét irányból behajtani tilos" fajták, amik alatt a következő kiegészítő tábla szerepel: "kivéve engedéllyel". Namármost a KRESZ 14. § 14. bekezdése (a január elsejével hatályba lépő, és az előző is, már jó régóta) a következőt mondja, idézem: "Ha az (1) bekezdés n) pontjában említett jelzőtábla alatt „Kivéve engedéllyel”, „Kivéve taxi”, vagy „Kivéve ..... (tömegközlekedési vállalat)” feliratú kiegészítő tábla van, az útra engedéllyel rendelkező vagy a kiegészítő táblán feltüntetett járművel, továbbá kerékpárral és állati erővel vont járművel szabad behajtani." Az első bekezdés n) pontjában pontosan a "Mindkét irányból behajtani tilos" tábla szerepel, a kívül piros, belül fehér, kör alakú. Engem nem büntettek meg a rendőrök (akkor épp gyalog voltam), de odamentem, és megkérdeztem, hogy mégis milyen alapon büntetik sorra a bicikliseket, amikor oda szabad behajtani. Arra hivatkoztak, hogy a bicikli is jármű, és csak engedéllyel hajthat be. Amikor közöltem velük, hogy a "Kivéve..." kiegészítő tábla megléte esetén a biciklis behajthat, már elkezdték a díszburkolat védelmét emlegetni, utána pedig megfenyegettek, hogy a rendőri munka akadályozása miatt bevisznek... itt hagytam ott őket, de az esetet megírtam a Haon-nak, aki azóta se foglalkozott vele. Így jobb híján minden ismerősöm lelkére kötöttem, hogy alá ne írja a helyszíni bírságot, inkább jelentesse fel magát, mert ott bizony szabad biciklizni. Kis utánajárással kiderítettem, hogy az egész hátterében a BMX-esek és az utcán száguldozó fiatalok állnak, emiatt történt lakossági bejelentés (feljelentés?), emiatt lettek oda kiküldve rendőrök, hogy csináljanak valamit a biciklisekkel, csakhát ugye a száguldozókat nem olyan könnyű gyalogosan elcsípni, bűnhődjenek hát a békés bringás polgárok... Szóval kerékpáros társaim, a KRESZ ismerete mindenek előtt! És könyörgöm, a bicajt szereljétek fel LÁMPÁKKAL, vagy minimum fényvisszaverőkkel, mert kész életveszély, ahogy a többség közlekedik, én szégyellem magam miattatok. :(

Ismeretlen_159092 2010.05.12. 08:32:26

Kósa Úr Petőfit kívánja követni, csak nemzetes költőnk gyalog indult.

Ismeretlen_92050 2010.05.12. 08:55:43

képtelen : igazad van, a kiegészítőt speciel nem is figyeltem... megy majd a helyreigazítás külön posztban, mert ez közérdekű téma. Kösz az észrevételt. Egyébként ettől függetlenül, a 33-ason se tekerhet;-)

Ismeretlen_85383 2010.05.12. 10:20:03

Összedugtuk a kollégákkal a fejünket, de igazából nem tudjuk, hogy van e bármilyen szabvány, ami tiltja az adott paraméter melletti kerékpározást. Értsd ezalatt, a megfelelő keresztmetszeti szélességek adottak ahhoz, hogy elférjenek a gyalogosok és a kerékpárosok. Semmilyen szabványt nem sért a dolog, max annyi, hogy nincs kijelölve KÜLÖN kerékpársáv (de létezik egyesített gyalog- és kerékpársáv is, ami mindössze egy tábla és jó napot). Inkább az, amit már említettek előttem, hogy a sok letolt gatyás, bmx-es fiúcska rongálja a városi bútorokat, templomot, szobrokat, stb. és emiatt tiltott a dolog (már amennyire tiltott lehet, hisz képtelen jól látja).

Horhe 2010.05.12. 16:35:58

Nos én sokat bringáztam korábban,de már vagy 10 éve nem,azóta viszont sokat ótozom. De legelső posztban a kép,az több mint érthető(sztem). Vagyis felülről lefelé haladva összeolvasva: "Behajtani tilos"... "kivéve kerékpárral". No, most innen már nem értelmezhető a probléma.

képtelen 2010.05.17. 15:33:21

@Horhe: Csak a pontosság kedvéért: nem az illusztrációként használt fenti tábla van a debreceni főtérre, mert ezeket egyirányú utcák rosszabbik végén szokták alkalmazni, a neve valóban "Behajtani tilos", a kiegészítő táblájával azt jelenti, hogy az egyirányú utcába a gépjárműforgalommal szemben a kerékpárközlekedés engedélyezett (az arra kijelölt sávban, vagy az út jobb szélén). Ami a főtérre vezető utak végén van, az viszont a "Mindkét irányba behajtani tilos" tábla, fehér alapú, piros körrel a szélén. @korcs75: én köszönöm a kiposztolást, örülnék, ha többen tudnának róla!
süti beállítások módosítása