"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Monster iSport Strive In-Ear

2016. április 21. - korcs75

A füles, elég indulatoktól fröcsögő téma. "Köcsög bringás zenét hallgat, nem hallja a forgalom zaját és emiatt elütik... az Ő hibája, miért hallgatott zenét...". Körülbelül valami ilyesmi kép alakult ki a "nembringások" között a kerékpározás és a zenehallgatás kombójáról, de őszintén megvallva, a bringások között is elég megosztóak a témáról a vélemények.

Én a magam részéről azt vallom, hogy, aki a szabályosan közlekedik, azt elvileg nem érhetné kár amiatt, hogy bringázás közben zenét hallgat. Kb. ugyanaz, mint autóban... és lehet fröcsögni 'kéremszépen, de a bringás is kb. ugyanannyira "süket", mint az autóban zenét ordíttató gépjármű vezető.

Tudom, van nyóccsillió érv, hogy miben különbözik az egyik a másiktól (...a füles jobban elnyomja a külső zajokat, mint pl. egy 500 Wattos hifirendszer az autóban, ami lebegteti a szélvédőt... sicc). De, megfékezve az indulatokat, mondok egy jó megoldást. Hangtechnika buziknak tuti nem lesz újdonság (bevallom nekem az volt), de léteznek már olyan sportfülhallgatók, amiket direkt úgy terveznek, hogy ne szűrjék ki teljesen a környezeti zajokat. Ilyet sikerült beszereznem, az itthoni ár töredékéért, külföldről (ebay a barátod) , egy Monster iSport Strive In-Ear személyében. Igazából olyat kerestem, aminek a vezetéke elég erős, hogy legalább 1-2 évet kibírjon és ne fülbecuppantós (earbuds) legyen és headset-ként használható. Ezt dobta a goggle és megannyi teszt és pozitív értékelés. 

isport_1.jpg

De lássuk, mit mond a marketing szöveg:

- Anatomically shaped for maximum fit and comfort 
- Sweat proof, ultra durable design 
- Noise Isolation Factor 50 - safe for outdoor and indoor sports and fitness
- No intrusion into ear canal for users who do not like IN EAR designs
- In line microphone for voice calls

A valóság (első blikkre) pedig az, hogy tényleg baromira "megül" a fülkagylóban, így aktívabb fejrázástól sem esik ki. A zajszűrés korlátozott, ami jelen esetben tudatos megoldás, a biztonságos sportolás (futás, bringázás, tökömpaszuly) miatt, de ettől eltekintve a hangzás teljesen jó. Ha utálod a becuppanós füleseket, ezt imádni fogod, bár elsőre szenvedni fogsz a berakással (hamar bele lehet jönni). Van rajta mikrofon, vagyis egy teljes értékű headset.

Az ára itthon nagyon húzós 15ezer ropogós HuFt-ot kérnek érte, de ebay-en töredékárért is ki lehet fogni egy-egy diszkont példányt (az 'enyimé 5000píz vótt+posta).

Maga a "csomag" tartalmát pedig ez a kép jobban visszaadja, mint egy felsorolás:

isport_02.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr138579048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.22. 08:24:23

Minden nap közlekedem, én nem mernék fülest használni. Nagyon sok a figyelmetlen, béna, aki simán rád tolja az autót ha nem figyelsz. Persze biztos van az a hely ahol lehet, Budapesten szerintem nem célszerű.
Futáshoz lehet, hogy megnézném.

2016.04.22. 08:27:27

jajjaj, bringás téma, bringás fülhallgatós téma, plusz főoldal, lesz itt disztroj :)))))) Hogy az elején egy józan vélemény is legyen a dögöljönmegmindenbiciklis cuccok előtt, én zenével tekerek, és nem, nem veszélyes, _amennyiben_ az ember cserébe jobban odafigyel a környezetére. A modernebb autók (értsd 5-7 éves) belső tere erősen hangszigetelt, sokan (kb mindenki) rádiót/zenét is hallgat bent, mégsem ütköznek ötpercenként dodzsem módjára. Na ugyanígy lehet simán zenével tekerni forgalomban, csak például tudni kell kormányrángatás nélkül hátranézni, magabiztosan egyenesen haladni, nem megijedni az elhaladó objektumoktól, és szemmel mindent figyelni. Alkati kérdés, akinek megy, az pont ugyanolyan biztonsággal tekerhet zenével is, a sziréna, duda úgyis átjön a fülesen. Azt aláírom, hogy mazsolák, bolond hipszterlányok, tegnapótabringázom egyedek ne fülesezzenek, de alapvetően a bénázásért nem a zene, hanem az ügyetlen közlekedésmód a felelős, aki pedig béna, az zene nélkül is béna, tele van erre példákkal az út.

Netuddki. 2016.04.22. 09:21:51

Nagyon egyszerű a dolog. 2 résztvevője van egy balesetnek.
1. A süket köcsög hupp-hupp-hupp -ot üvöltető autóvezető.
2. A süket, zenét hallgató biciklis köcsög.
A kettő közül ki marad életben nagyobb valószínűséggel? Egyéb kérdés?

erol 2016.04.22. 09:50:04

@Tibi !: Nekem volna egyéb kérdésem. Pl mi az iszonyatosan fontos infó amit ha nem hallasz meg a forgalom zajából akkor véged van? Szirénát, dudát akkor is meghallod ha ólmot öntöttek a füledbe.

2016.04.22. 09:56:09

@erol: jó a kérdés, mindig ezzel jönnek az okosok, hogy nem hallod meg az autót. Bp belvárosában például másodpercenként két autó húz el melletted, a forgalom folyamatos. Mi a faxot kéne hallgatni az autók hangján???

sebi77 2016.04.22. 10:27:12

Fülessel még gyalogosként is sokkal jobban kell figyelni, minden kereszteződésnél alaposan körbenézek (amióta kétszer majdnem kinyírattam magam). Biciklisként sose használom, és kurvára nem ajánlom másnak se.

2016.04.22. 10:29:04

@sebi77: miért, füles nélkül nem nézel körbe a kereszteződésnél?

sebi77 2016.04.22. 10:41:52

@shitgun: Nem ugyanolyan alapossággal. Jó nem jó, ez így van, a biciklisek tudják a legjobban, hogy a gyalogos ha nem hall autóhangot simán lelép az úttestre, aztán elámulva csodálkozik amikor megjelenek az arcocskájától 10cm-re.

Másképp megközelítve: természetesen lehet fél szemmel, fél kézzel is biciklizni, sőt, extra odafigyelés esetén így még biztonságosabban is mint kettővel. Ha nem muszáj mégsem így járok be munkába, de mindenki úgy csinálja ahogy jó neki.

_B_ 2016.04.22. 10:45:43

Biciklin fülessel.... hát szerintem fél öngyilkosság. És mindegy hogy mennyire vagy penge, mindig többen vannak a többiek :)
Én "bicajos" vagyok hétköznap, sokszor hétvégén is. De amúgy kocsim is van, szóval nem férek bele egy sztereotípiába sem.
Biciklin és autóban zenét hallgatni teljesen más. A kulcs a védtelenség, láthatóság és a nagy sebesség.
Egyrészt bicajjal menve az az alaphelyzet, hogy autók folyamatosan előznek, közel jönnek mögötted, sokszor nem kapod meg az elsőbbséget, sávváltáskor nem vesznek észre...
Szóval pont a fület kizárni, amivel gyakorlatilag hátrafelé és sarkok mögé "látsz", elég nagy vakmerőség.
Ha vezetsz, és megtolják a kocsit oldalról, vagy kijön eléd valaki, akkor mivan... puff, aztán jöhet a tréler, esetleg egy kis orvosi ellátás.

2016.04.22. 10:53:48

@_B_: meg kell érteni, hogy nincs füllel hátra látás a nagyvárosi forgalomban. A kihalt vidéki úton nyilván számít, ha meghallod a mögötted közeledő autót, de bent a városban ilyen információt nem ad a hallás, lévén a forgalom egy folyamatos massza, és füllel figyelés nélkül is tudod száz százalékra, hogy minden másodpercben el fog melletted menni egy autó. Egyszerűen nincs mit hallgatni a forgalmon, kivéve persze a szirénát, dudát, de az átjön a zenén is. A városi, zsúfolt utakon a hallás nem segít rajtad, a szemed segít, meg az, hogy tudj magabiztosan, ijedtség, kapkodás nélkül tekerni. Az autósok nem hülyék, nem fognak hobbiból elütni, elsodorni (mellesleg azt füllel se tudod megállapítani, hogy a melletted mindjárt elhaladó autó 10-40-80 centire fog-e kikerülni téged, hiába hallod tisztán) így a lényeg az, hogy tekerj határozottan, szabályosan, odafigyelve.

_B_ 2016.04.22. 11:00:11

@shitgun: Na ne szivass, pesten bicajozok minden nap :)
Azt hallom, ha egy másik bicajos jön mögöttem a masszában, nemhogy az autókat. Konkrétan oda tudnék mutatni vakon, hogy pontosan hol van autó a közelben mögöttem. Szóval az oldaltávra van "becslés" fülre, egész jól müxik.
Persze abban egyetértünk, hogy határozottan, egyenesen, szabályosan kell tekerni. De attól még nagy segítség a fül :)

2016.04.22. 11:09:16

@_B_: akkor te vagy a Daredevil :)))) Én is napi szinten bringázom Bp belvárosában, meg forgalmas utakon zenével, és tökéletesen működik. És nem az isteni szerencsém miatt :)

báró Csekonics 2016.04.22. 11:17:42

@sebi77: "a gyalogos ha nem hall autóhangot simán lelép az úttestre" lesz itt baj, ha kicsit jobban elterjednek az elektromos meg a plug-in hibrid kocsik...
(Egészen szürreális élmény volt, mikor elindult mellettem - telephelyi parkolóból - egy Lexus RX400h. Semmi motorhang, csak a kavicsok csikorgása a gumi alatt, ahogy kanyarodott, mintha tolnák. Ugyanez aszfalton kb. nulla hang lenne.)

Dr.Démonmac1 2016.04.22. 11:20:04

Hiába dudálok, ha nem hallod...
Szerintem büntetni kellene aki utcán közlekedve zenét hallgat. (igen a gyalogost is)

Dr.Démonmac1 2016.04.22. 11:21:21

bár végső soron kiváló ötlet, segítség Darwinnak:)

2016.04.22. 11:22:58

@Dr.Démonmac1: igen ritka az olyan jól szűrő, olyan nagy hangerejű füles, amitől nem hallani a közeli dudát. Ez egy legenda. Különben meg majd ha nem azt látom, hogy öt autósból legalább egy telefonál, majd visszatérünk a ki figyel mire hatékonyan témára. Plusz ugye a kocsidból is dobd ki a rádiót/magnót.

Metálvörös 2016.04.22. 11:28:17

Biztos alien vagyok, vagy nem tolom fel annyira a hangerőt, de fülessel is hallok mindent. Másik bringást csak ha valamin zörren, de ez füles nélkül is így van (sőt, akkor a fülem mellett süvítő szél miatt kevésbé hallok). Ja, és a telefont nem kézzel nyomkodom, meg tartogatom a fülemhez, hanem felismerem a csengőhangot, akinek nincs egyedi, annak nem veszem fel, a többieknek viszont megállok.

ludlab 2016.04.22. 11:34:24

...mar megint a kerekesciganyok toljak a frankot...azutan csodalkoznak hogy szervdonorok lesznek...

2016.04.22. 11:42:18

@ludlab: azt hittem hamarabb megjelensz, helló első agyhalott! :)

erol 2016.04.22. 13:24:55

@ludlab: Kerekescigány a jó édes anyukád. Az.

_B_ 2016.04.22. 13:32:17

@ludlab: Hányadik vagy a várólistán? Gondolom egy jól működő brére vársz :)

ludlab 2016.04.22. 13:51:03

@erol: Tudod gyöker, en nem anyaztam de ez is mutatja a szinted...

2016.04.22. 14:06:02

@ludlab: nem, te rögtön kerekescigányoztál :))) Az pedig bevett udvariassági formula ugyebár, a tisztelet jele. Nemcsak hülye vagy, önérzetes hülye, ami még szánalmasabb.

erol 2016.04.22. 14:17:43

@ludlab: Mégis mit vártál, hogy majd csendben tűröm, hogy lecigányozz?

randomuser1 2016.04.22. 22:14:17

monnyuk, én brinyón tekerni szokok, szal ha valakin füles, teló, headcam, farmer, teszkógazdaságos muntenbájk, vagy egyéb gátló tényező láccik, kielőzöm, oszt szopjon a háromszázforintos benzinen felhorgadt autós parasztokkal.
Megérdemlik egymást

igazi hős 2016.04.22. 22:56:07

@A csótány is ember: Én 8 éve tekerek BP-en, szinte mindig fülessel. Nem agybadugóssal, mert azzal tényleg nem hallani a forgalmat, de sima fülessel nem volt még volt olyan, hogy ne halljak meg valamit. Nyilván egy lopakodó Prius meglephetett volna, de a normál forgalom hangjai átjutnak.

igazi hős 2016.04.22. 22:59:42

@_B_: "Egyrészt bicajjal menve az az alaphelyzet, hogy autók folyamatosan előznek" Szóval ha többnyire én előzöm az autókat, akkor nem kell hallás és használhatok fülest. Megnyugodtam :-)

lomposfarkas 2016.07.04. 22:46:26

Én mindig jót nevetek azon, mikor a bringás fejtegeti a gyakorlott hátranézés fontosságát. Gyerekek: viszapillantó tükör! Aki még nem használt bringán tükröt, az konkrétan nem hiszi el, mekkora biztonságot ad. De inkább csavargatja a nyakát folyvást és pampog a fejhallgató ellen :))
süti beállítások módosítása