"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Bringás kesztyű, avagy a "kötelező" tartozék

2018. április 17. - korcs75

Ezeréves rövid bringás kesztyűm megadta magát az enyészetnek, így kénytelen voltam újat venni. Miközben azon agyaltam, hogy mégis milyet kéne venni, ismét felszínre buggyant az agyam legmélyéről egy számomra érthetetlen itthoni "szokás", amit valahogy sose sikerült feldolgoznom:

Amikor az emberek (itt most nem "vérbinyósokra" gondolok) bringát vesznek, általában 2 dolgot vesznek kezdésnek pluszban a bringához: km órát és bringás kesztyűt. 

Amikor aztán tényleg használni kezdik a bringát, utólag beszereznek olyan apróságokat, mint lámpa, lakat, sárvédő, bukósisak (ja azt nem)... de ott a boltban két dolog kell: km óra és bringás kesztyű. Az elsőt még meg is értem... új élet, több mozgás, látni akarom mennyivel suhanok és mennyit cangáztam a hónapban stb.... de bringás kesztyű? Izzadékony a tenyér, nem kényelmes a markolat?!  WTF?!

Egyébként ez ott érdekes, hogy amíg a skandináv országokban pl. bukósisakot mindig vesznek "starter pack" részeként (wow, hiszen annak van értelme), addig itthon a bringás kesztyűtől remélik az emberek, hogy hmm.. felveszem és ettől mindenkinek egyértelmű lesz, hogy én márpedig bringás vagyok. Egyfajta szimbólum, bringás kesztyű = menő bringás. Magyarhonban az se röhejes, ha kiskosztüm/öltöny mellé veszel bringás kesztyűt arra 2-3km-re amíg eljutsz A-ból B-be, miközben egy ergonomikusan a tenyeredre optimalizált markolatot markolsz. Miért nem ciki egy bringás kesztyű és miért ciki egy bukósisak?! Sose tudjuk meg:-D Lehet így akarják megkülönböztetni magukat a "tanyasi" kerékpárostól, azt mutatva, hogy nekik ez tudatos választás és/vagy "sporting life", nem pedig tápos zsák hordásra alkalmas cucc. Aztán persze idővel kikopik a bringás kesztyű a napi ingázós rutinból, elmarad a km óra is. 

Ha belegondolsz, annak a bringás kesztyűnek az árát, kezdésnek beleölhetted volna egy jobb lakatba (lehet csak ennyi kellett volna, hogy ne lopják el a bringád), egy jobb lámpába (lehet azzal már látnál is, ha pl. a közvilágítás nincs a helyzet magaslatán), vagy netalántán egy bukósisakba, ami az életed is megmentheti. 

Update: Itt, most a fontossági sorrend a lényeges (erről szólna ez az egész) és nem a kerékpáros kesztyű hasznossága;-) 

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr6013840896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_z_ 2018.04.17. 18:15:18

A fontossagi sorrend szerintem mindenkinek mas (joidos versenybringara se sarvedo, se lampa, haztol-hazig bringazashoz nem kell lakat, stb.), de teny, hogy a sisak az elso, a kesztyu meg nem.
Nekem egyebkent erzekeny a tenyerem, ugyhogy kell a fasza kesztyu, de egy Balaton kör vegere igy is faaaj...

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2018.04.18. 08:45:16

@_z_: próbálj ki egy cyclocross bandázst, 3.2-est, vagy 3.5-öst... csodákra képes. Én még nyárra feltettem egy normál Fizik-et, de utána vissza akarok térni vastagabbra (Zipp Service Course-t nézegettem).

_z_ 2018.04.18. 11:02:02

@korcs75: A versenybringan 3,2-es Lizardskin van plussz gel alatettel (kenyelmes, de szar ra bandazsolni), de azzal (meg) nem mentem olyan hosszuakat. A turabringan sok markolatot probaltam, legjobban az ESI extra chunky valt be, de meg azzal is (+gelbetes kesztyu) megfajdul a tenyerem tizensok oras uton. Egyreszt erzekeny vagyok erre (nyeregben is), masreszt meg sajnos nincs idom annyit menni, hogy igazan hozzaeddzodjek...

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2018.04.18. 11:51:22

@_z_: a 3.2-es Lizardskin, hogy bírja nálad? Az enyém baromi gyorsan elhasználódott, bár imádtam, igaz napi használatban volt. de akkor is.

_z_ 2018.04.18. 12:44:39

@korcs75: Egyelore jol, mert meg szinte uj. Nalam ugye sajnos nagyon messze van a napi hasznalattol... De mivel van alatta gelpad, amire szarul sikerult ratekerni, lehet, hogy meg kevesbe birja majd (jobban tud mocorogni).

korcs75 · http://bringabuzi.blog.hu 2018.04.18. 14:31:16

@_z_: na ha majd lesz hosszútávú tapasztalat írd meg ide, vagy bárhová, ahol látom;-)

Aradebil 2018.04.26. 15:34:48

Túrázáshoz nem hordok kesztyűt, Handeez szivacsmarkolat egyszerűen annyira szuper, 3 éve tökéletesen végzi a dolgát, igaz "csak" 5000 kilit mentem még vele. Cserébe 2000 ft.
Outira viszont most vettem egy géles dekásat (5000 ft), kíváncsi leszek hogyan szuperál. Nekem elég száradós is a kezem sajnos, úgyhogy már a menetszéltől való védelemhez se árt a kesztyű, így sima 5 rétegű CX markolat nem megoldás :)

_z_ 2018.08.16. 13:38:52

@korcs75: Ugy alakult, hogy a nyaron nagyjabol egy szazast sikerült hetente belerakni, szoval egy ezresen keresztül biztos markolasztam a bandazst. A vegere mar teljesen szetcsuszkalt (biztos a benasagom, bar tekertem en mar ilyen extra geles kormanyra bandazst, ami azota is gond nelkül birja...), ugyhogy vettem ala szövetes ragasztoszalagot (olyan, ami kivül szörös, kabelkorbacsokat szoktak vele ragasztgatni, nem extra cucc, de pl. Obiban tudtommal nincs, en neten rendeltem). Remeltem, hogy vissza tudom ra tekercselni (azert biztos ami ziher alapon vettem pot bandazst, de nem ilyet, meg egyszer ennyi penzt nem adaok erte :)), es sikerült, meg tudam menteni, raadasul ugy tunik, hogy eleg faszan tart is igy! Jelentem, azon kivül, hogy koszos (igy jar az a divatbuzi, aki csak azert sem vesz fekete bandazst :)), nem latom rajta kopas nyomat. Neked mennyi idö alatt hasznalodott el?
süti beállítások módosítása