"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Wax wax baby - Weldtite TF2 Ultra Dry Chain Wax

2018. július 24. - korcs75

Vakszoljunk ismét. Miért?! Mivel a BikeWorkX Chain star Wax dry verziója nem igazán vált be. Lehet a hagyományos verzió (amit igazából rendelni akartam, de valamiért az ebike-os srácok ezt küldték) jobban beválik egy ingázós-edző gépen, de ez a víztiszta folyadék már kezdettől fogva a király új ruháját juttatta eszembe. Annyira bennem volt ez az érzés, hogy egy próbát is csináltam arról, hogy tényleg képez e valamilyen réteget ez a lötty, vagy csak egy orbitális átb@szás részese vagyok, a bráner rossz oldalán. Nos, egy fényes fekete felületre csepegtetett pár csepp lötyi után megnyugodtam, az oldóanyag elpárolgása után, tényleg kialakult egy nagyon vékony wax réteg:

img_20180716_094753.jpg

A probléma az, hogy ez a réteg tényleg baromi vékony és kb.100km-t bír ki, száraz környezetben. Mivel vízszerű és homogén az állaga, jobban kúszik a csapok közé, mint hagyományos "kétállagú" vakszok, vagyis elvileg alaposabban is ken. Viszont egy laza nyári zápor után, ami mostanában elég sűrű errefelé, már újra kell "kenni" az egész láncot, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gyártó is csak száraz környezetbe ajánlja, ami lássuk be egy ingázásra is használt bringa esetén, nem túl ideális.

Sebaj van másik! Itt a másik itthon is kapható vaksz: a Weldtite TF2 Ultra Dry Chain Wax:

img_20180721_100430.jpg

100ml-t úgy 2000Ft körüli áron szerezhetsz be és ahogy a képen is látható ez már inkább néz ki egy "hagyományosnak" nevezhető, csepegtetéssel felvihető vaksznak. Mit értek ezen? Egy folyadékban lebegő trutyit, vagyis a két komponens láthatóan elválik: az oldószer, ami a sötétzöld folyadék a tubus alján, plusz a világoszöld vaksz, némileg oldott állapotban.

img_20180721_100417.jpg

Ezeket összerázva tudod homogenizálni az egész állagát és felvinni a vakszot a láncra. Ott az oldóanyag szépen elpárolog és marad csak a kenőanyag a láncon. Ez a zöld szín miatt eléggé úgy néz ki, mintha egy csiga, habosan végighányta volna a láncod egy kiadós fűzabálás után:

img_20180721_100806.jpg

De mindenki nyugodjon meg, a leírásban is megtalálható 10 perc után, a zöld oldószer elpárolog és teljesen eltűnik és marad a sima vaksz a láncon.

Azért csodát ettől se várjunk, a BikeWorkX-nél jóval tovább tart, de azért ez sem közelíti meg egy olajos kenés tartósságát, viszont esőben is tart, nem úgy, mint a BikeWorkX. Előnye ennek is, mint minden vaksznak, hogy a lánc tényleg nem szedi fel olyan könnyen a trutyit és nem alakul át olajos masszává. Kérem szépen, a tisztaságért meg kell szenvedni! Hátránynak ott, a sűrűbb kenés és hogy a gyártó hideg környezetbe már nem ajánlja... szóval télre ki kell találnom valamit.

Ha a két termék közül választanom kéne, akkor egyértelműen, az én felhasználási profilomhoz, a TF2 illik jobban, vagyis azt választanám. A BikeworkX-öt valószínűleg elhasználom majd a montimhoz, azzal nagyon de nagyon ritkán megyek 100km felett (sajnos) és minden tekerés után letisztítom és újrakenem a láncot.

Tervben van még két további vaksz kipróbálása. Az egyik, a szerintem legismertebb Squirt, ami itthon is kapható, a másik viszont egy itthon nem kapható, bár külföldön istenített cucc a Wend. Ha esetleg valaki, tud valami bevált terméket vaksz témában, ne tartsa magába, írja meg nekünk, megpróbáljuk beszerezni és majd jól egekig magasztaljuk vagy lefikázzuk, ahogy szoktuk, hehehehe.

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr1914132285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása