"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Bosch Fontus - mobil bringamosás

2021. március 23. - korcs75

Bár mondhatnám, hogy a #vanlife szellemében készül a VW Camper-ünk, mivel úgy döntöttünk Ritty-el, hogy csapot-papot itt hagyva nekivágunk egy világkörüli csavargásnak az egész állatkertünkkel és bringáinkkal együtt és emiatt kellett valami mobil, bringamosó megoldás.  

12e10f243489b870841e13fd7906ade2.jpg

Azért a mai napig elfogadnék egy hasonló VW T2-es Camper-t

De a valóság picit más. A probléma, hogy nálunk az egyedüli opció, ha egy normális magasnyomásút szeretnék használni, ha a házból, közvetlenül a csapból tolnám ki a vizet a magasnyomásúba. Ez a benti macskák miatt nem opció, így a bringamosáshoz maradt a vödör, meg kefe. Már régóta agyaltam valami mobil cuccon és erősen elgondolkodtam egy mobi v-15 beszerzésén, mivel Gabus régóta használ egy ilyet, de egyrészt mindig lemaradtam az akciókról, másrészt nem igazán nyűgözött le, hogy mivel nem kapható itthon, így szervizháttérrel sem rendelkezik.

Elkezdtem nézegetni az itthon kapható mobil "magasnyomású"mosókat és gyorsan kizártam az összes kínai mobi klónt (nem is gondolnád mennyi különböző néven van forgalomban) és két általam megbízható, szervizháttérrel is rendelkező márkára szűkítettem le a kört: Karcher és Bosch. Ezen belül is a Karcher OC3 + bike-ra és a Bosch Fontus-ra. (Halkan megjegyzem, hogy most akciós a Karcher - 2021.03.23). Végül a nagyobb tartály és külső akku miatt, a Bosch mellett tettem le voksom. Halkan megjegyzem, míg a Bosch feltünteti a max nyomást (15bar), addig a Karcher lerendezi egy : "Low pressure"-rel. 


karchervsbosch.jpg
Karcher vs. Bosch

A Bosch-nak a nagy hátránya ez a nem túl régen elterjedt "akku nélkül adjuk, mert ha véletlenül van hozzá kompatibilis akkud, akkor minek vegyél pluszba hozzá" felállás. Ami tök jól is működhetne, de sajnos a cégeknek sikerült ezt is úgy kimaxolniuk, hogy  az akku nélküli cuccok ára semmivel se olcsóbb, mint ahogy régebben akkuval együtt vetted őket (pl: emlékszel még lidl-es és aldis akkus fúrókra, amikor még egybe adták, ugye, hogy ugye?!). Szal egy szónak is száz a vége, ha a Fontus-t akku-val akarod, akkor az egy plusz 20-asba fáj, így az egyébként se olcsó 70Eft körüli ár máris ugrik 90Eft-ra, ami azért nem mindegy. Egyébként vásárlásnál nem árt odafigyelni, mert sok helyen az akkus kép van kirakva (lsd. felül) és valahol a leírás legalján találod meg, hogy maga a töltő és az akkumulátor nem tartozék, ha kiírják egyáltalán.

Na de lássuk mit tud a Fontus. Pár lényegesebb info már említésre került: 15lityis víztartály, kivehető, tisztítható szűrűvel és max 15 bar nyomás. 3 fokozat: alacsony, közepes, turbó és a hozzá adott akkuval kb. 60 perc a kimaxolható üzemidő. Ez kb. egy autó + 2 bringa lemosására elegendő időintervallum, tapasztalataim szerint.


p1010201.jpg
Kerékpármosásra ideális a cucc, max fokozaton se fogja kiverni a kenést a csapágyokból, de a koszt már biztosan lehozza. Mivel üresen is közel 10 kiló, maxra teletöltve pedig 25, így a "banyatankos" megoldás ideális a hurcolászásra, a maga kis kihúzható fogójával és kerekeivel. Kapsz hozzá egy 4m-es tömlőt, amit én sose használtam ki:

p1010202.jpg

Csipike is "lavolja" a háttérben

A fokozatállító és bekapcsoló gomb, a töltöttség kijelzővel a tetején kaptak helyet és egyszerűek, mint a faék, ennek köszönhetően a kezelése baromira nem igényel műszaki végzettséget:

p1010203.jpg

Ami pluszban jó dolog és már említettem, hogy a beöntőnyílásban egy kivehető szűrő kapott helyett, megakadályozva a dugulást és így akár egy patakból is feltöltheted, ha úgy gondolod magaddal viszed egy sárazós montizásra, de a 15 lityi víz nem volt elég:

p1010205.jpg

Tartozék még egy univerzális locsoló fej, aminek 3 különböző szórás mintája van és erre pluszban rácuppantható egy szintén tartozék kefe is, ha nagyon makacskodna az a sár. Ezek praktikusan a gép elején található rekeszben kaptak helyett:


p1010206.jpg

Természetesen nem csak kerékpár mosáshoz használható és az ára miatt érdemes is mérlegelni, hogy megéri e beruházni egy ilyen cuccba. Ha van kerti csapod és  megfelelő helyen, akkor felesleges egy ilyen akkus gép, a lidl-es magasnyomású is teszi a dolgát töredékáron. Ha sűrűn bringázol hóba-sárba és nem megoldott a kerékpártisztítás, akkor megérheti. Ha mindenre IS használod, ahogy én, és szar az infrastruktúra akkor szintén megéri. De ahogy a Bosch is írja:
"Ideális szerszám autó és motorkerékpár, sáros csizma, szeméttároló vagy akár nyáron a piszkos talpak és mancsok tisztításához." és hát nálunk a motorkerékpáron kívül minden IS van.

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr316474610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása