"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Mi is az a kerékpár...

2021. szeptember 14. - korcs75

Sokakban még él az a téves nézet, hogy minden 300W-nál kisebb teljesítményű, elektromos vagy belsőégésű motoros robogó szerű tárgy kerékpárnak számít, függetlenül, hogy van e rajta pedál vagy nem. Nos van egy rossz hírem ezeknek az embereknek, hogy ez már viszonylag régen nem így van. De lássuk mi számít kerékpárnak: 

1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ):

"Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el."

"Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó."

Az L6e-től tekintsünk el, de lássuk a másik két kategóriát:

Kétkerekű típus (L1e):
– belsőégésű motor esetén a hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3,
– elektromos motor esetén a legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW.

Háromkerekű típus (L2e):
– a motor szikragyújtású és a hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3,
– belsőégésű motor esetén a legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW,
– elektromos motor esetén a legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW.

A fentiekből is látható, hogy a pedállal nem rendelkező és/vagy önálló, emberi erő nélküli, mozgásra is képes elektromos/belsőégésű motoros járművek nem számítanak kerékpárnak. Igen ezek azok, amivel főleg az idősebb korosztály mászkál abban a tudatban, hogy ez kerékpárnak számít. Mutatok egy példát:


Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy szinte naponta látok hasonlókkal közlekedni idős embereket bukósisak nélkül, legtöbbször nem csak magukat, de másokat is veszélyeztetve (tisztelet a kivételnek)... 

Viszont ezeket a járműveket, mint fentebb olvasható, segédmotoros kerékpár kategóriába kell sorolni, vagyis nem használható érvényes kötelező biztosítás, vezetői engedély és nem mellékesen bukósisak nélkül.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr216688388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása