"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Hol a bringa? Elvitte a maci!

2008. június 13. - korcs75

Először is szakadjon le a keze annak, aki biciklit lop. Tudom-tudom klasszikus hajléktalan pénzforrás és/vagy kezdő piti bűnözők szárnybontogatása ez, ahol legtöbb esetben azt se tudja az adott illető (a mocskos állatja), hogy az éppen ellopott bicikli milyen értéket képvisel. Csak ránéz, külsőleg rendben van, szép színes, trendi forma és már viszi is, aztán jóval érték alatt már adja is tovább a dílernek. Nekik mindegy, hogy 20Eft-os látványbringa, vagy félmilliós utcai harcos…a díler úgyis kiszúrja a szemét valami bagatell összeggel. Nekik tééényleg mindegy, de azoknak, akiktől ellopták már kevésbé.

Nem olyan régen ellopták barátnőm öccsétől a használtan, igen csak jó áron vásárolt (köszönet érte gila-nak) Gepida Nedao bringáját. Az eset egy pláza kamerával megfigyelt területén, a mélyparkolóban történt (rendőrségi bejelentés ment is rögtön). Persze nem látott senki semmit és úgy tudom a biztonsági kamera se vette az esetet (gyanús), vagy legalábbis a felvétel nincs meg (halkan jegyzem meg, hogy akkor meg mi a pöcsnek van kamera és mégjobban gyanús!).

Első gondolatom nem a sajnálat volt, hanem az, hogy én megmondtam, hogy ez lesz bazze. Miért? A lakat. Ugyanis hiába ugattam, hogy a lakatja lószart se ér. Ha az embernek egy bizonyos értékhatár feletti bringája van (és itt nem a tanyabike-okra és a tescoban vásárolt össztelós halálgépekre gondolok,), az megérdemli, hogy ellopják a bringáját (na jó senki se érdemli meg), ha pont a lakaton/záron akar spórolni. Egy összeg felett meg bármilyen lakat kevés, mert egy félmillás bringát én speciel nem hagynék ott sehol még a legmodernebb zárrendszerrel felszerelve se az 1,5 m-es hatósugaromon kívül. A legtöbben ott baszzák el, hogy a megvásárolt bringa mellé sajnálják pluszba megvenni a drágább lakatot és inkább választják az 1-2Eft-os szarokat, amiket egy csavarhúzóval vagy egy kézi drótvágóval vígan darabokra szed az ember. Kérem szépen egy jobb lakat igenis, mivel erős és van benne anyag, általában 5000Ft feletti értékösszeget képvisel!!! Aki, ennyit sajnál egy százezres gépre, az tényleg ne vegyen bringát magának vagy inkább költse a pénztét szobabiciklire, arra jó a tesco lakat is látványelemnek.

A legjobb megoldás meg igenis az U lakat, ami kissé nehézkes, de a legkevésbé feltörhető (árban U lakatéknál már tényleg csak a csillagos ég szabhat határt, bár ez igaz a durvább edzett acél, láncos zárak háza táján is). Azért túlzásokba itt se kell esni, mert elég mókás, amikor a laktunk értéke meghaladja a bringánk árát.

 

Hogyan duplázd meg 30Eft-os tescobike-od értéket? A megoldás: Abus Granit CityChain X-Plus 1060, amit közel hasonló áron lehet kapni (lsd kép):


A másik kedvencem, amikor megvan a megfelelő lakat, le is lakatolják szépen a vázat, de mivel csilivili ezért mindenhol gyorszáras. Hát igen, milyen ’vicces’, amikor visszatérve a bringához hűlt helyét találjuk a sejhajunk helyének, vagyis a nyergenek meg a nyeregcsőnek, vagy éppen a gyorszáras első és/vagy hátsó keréknek kelt lába. Egy drágább bringán egy komplett kerék, vagy nyereg-nyeregcső ’kombó’ igen komoly értékeket képvisel. Ezért ügyesebbek nem csak lakatolnak, hanem viszik magukkal a nyerget is nyeregcsőstől együtt.

Én speciel , amikor barátnőm kijelentette, hogy márpedig Ő egyetemre bringával szeretne bejárni, az első sokk és pár ’Neeeemmmmááááááá’ felhorkanás után, elkezdtem agyalni, mit is kéne lecserélni az általam megörökölt bringáján. Első volt az összes gyorszár cseréje imbusz kulcsosra (kerekeknél még várat magára, mert bavallom elbasztam, rosszat rendeltem, de a nyeregcső bilincs, már okés), majd még mielőtt az egészbe belefogtam volna, egy megfelelő lakat megvásárlása.Persze igazán sose leszek nyugodt, ha bringával fog menni, de már nyugodtabb és hát már ez is valami.

 

A kiválaszott: AbusExpedition-Chain 70456 KS Uri Geller limited edition:


Én speciel a lopás ellen úgy védekezem, hogy, ha versenyre használt gépemmel megyek, akkor azt nem hagyom csak megbízható elzárható helyen (munkahelyemen ilyen a biztonsági őrök pihenője), ha meg tudom, hogy ilyen hely nincs, akkor el se indulok vele, hanem átpattanok az erre a célra maradék alkatrészekből piti áron (10Eft) összehozott tanyagépemre (a vázat 2liter ’kannásborért’ vettem) és azzal megyek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr354866452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása