"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Ha világgá mennék... a bringa

2011. április 27. - korcs75

Mindig csodálkozva néztem, ahogy egyes emberek fogják magukat és nekivágnak több hónapos túráknak, világ körüli utaknak bringával. Hát az én esetemben max. egy lottó ötös mellett tudnám ezt megvalósítani, hiszen se ismert nem vagyok, így szponzori pénz szóba se jöhet, se a munkahelyem, meg a keresetem nem olyan, hogy félrerakjak pár millát az útra és elmenjek 1-2 év fizetés nélküli szabadságra. Van ugyan egy másik lehetőség is amikor partizánakció keretein belül felcuccol az ember és ahogy esik úgy puffan alapon irány bele a nagyvilágba... ehhez meg túl racionális vagyok.  Viszont álmodozni jó, így fejben összeraktam már párszor mit vinnék egy ilyen világ körüli túrára.

Az első fogas kérdés, milyen bringával vágjon neki az ember. Az tuti, hogy valami trekking szerű gépet választanék, egy megbízható márka palettájából és eszközölnék rajta némi átalakítást. Hátra agyváltót raknék, a karbantartási igény így minimálisra csökkenne (itt nem kispályáznék és maradnék a Rohloff-nál), előre meg agydinamót, ami este biztosítaná a világítást, nappal meg töltené az elektromos kütyüket. Igazán a Cannondale Tesoro Traveler Rohloff-ot néztem ki erre a célra, mivel majdnem kompletten megfelel a célnak, némi átalakítást csak az első villa igényelne a csomagtartó felapplikálása miatt. Nem túl feltűnő, így kevésbé valószínű, hogy lerúgnak róla a szegénynegyedben, mert Jose Armando Santosnak megtetszik a csicsa színösszeállítás (bár ez még így is benne van a pakliban főleg, ha bemagyarázza magának, hogy túl sokáig időzött el a tekintetem fogatlan macáján, a "gyönyörűséges"  Esmeralda Isaura Juanitán, hiszen van az a rusnyaság, amit nehéz nem megbámulni...).

Terveim szerint ez a post egy sorozat része lesz, így egyelőre azt mondom folyt. köv....

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr134867148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_85383 2011.04.27. 13:09:53

Ha csak aszfalton történne a dolog, akkor szerintem mindenképpen egy rekumbenst választanék útitársnak. Hosszú távon kényelmesebb (állítólag) és a méretei miatt több cuccot fel tudsz hajítani rá. Az agyváltó mellett szól a kvázi igénytelenség, a sima váltó mellett a világkörüli support és az egyszerűség. Én az utóbbi mellé tenném a voksomat :) Ha az agyváltó lerohad Ugandában mondjuk, akkor az szopó, de egy SS-t még tudsz csinálni a sima váltóból is és elhúzni vele a következő szervizig. Dinamó viszont simán!

Ismeretlen_92050 2011.04.27. 13:27:53

Ja egyetértek, simán reku lenne, ha végig jó minőségű aszfalton kéne hasítani. De a ruszkikat szopták már be (bocsánat) rekuval.

Feketestucni · http://feketestucni.atw.hu 2011.04.27. 13:39:20

Rendes váltó kell az javítható, koskormány a szél miatt és a több kapaszkodási lehetőség miatt, mikor letekertünk Krk-ra feleségem igen megunta az egyenes kormányt 6 nap alatt. Sárvédő kuka, mivel sok cókmókod lesz elöl hátul, dinamó hülyeség mivel nappal kell feküdni, kelni mindig nappal kell tekerni! Cyclocross és kész. A reku is hülyeség a hegymászás miatt ill. minnél magasabban vagy annál jobban látsz, látszódsz, fotózol, videózól.

wackor 2011.04.27. 14:05:02

tarcsafek ? en akkor mar egy jo v-fek, vagy gorgofek? meraz asszem karbantartas mentes. es telo, hat azt tuti nem raknek ra. csak felesleges suly. foleg egy jo 28-32es guminal, felesleges. jollatom, hoyg 2700 fonteret aruljak? :D akkor mar inkabb egy http://surlybikes.com/frames/travelers_check_frame/ vazra epiteniek egy fasza gepet.

Ismeretlen_92050 2011.04.27. 14:21:42

Tárcsa az azért, mert nagy súlynál a V fék gurulás közben hamar oda lenne, erről jelent már meg egy-két írás... ja és persze mindenfajta terepviszonya fel kell készülni... amúgy lett volna rá egy ezresem, hogy surly-t linkelsz. A telóval egyet értek, hogy nem köll az, de gyáriban ez volt a legközelebbi, amivel elindulnék... agyváltó maradna mert a rohloff sose romlik el, hehehehehe!

Ismeretlen_92050 2011.04.27. 14:29:56

[Feketestucni](#11308525): Hát a koskormány egy lejtősebb , terepesebb részen elég halál lenne... nem csak aszfaltba kell gondolkodni. Ugyanígy a lámpa se csak arra jó, ha este lesz... esőben is jól jön helyzetjelzésre, a ködről nem is beszélve. Agydinamó nekem alap lenne a töltés miatt, ugyanis arra is számolni kell, hogy sok helyen nuku áram és legtöbb helyen vadkemping.

Ismeretlen_85383 2011.04.27. 14:55:23

Kb. nincs az az isten, hogy CX, vagy oúti géppel induljak el. Baromi sokat tekertem országútival, hogy tudjam bármit, csak koskormányt ne. Több okból is széles kormányt inkább. Egyrészt ha lemálházod a kerót, akkor kell az erőkar, amivel megfogod kanyarban/rázós úton/viharban/bárhol, másrészt széles kormányon jobban tudod használni a térképtartót is és több cuccot tudsz feltenni a kormányra. A végére meg mehet két kormányszarv és bármikor tudod pihentetni a karodat és fogást váltani. Valamint CX már csak azért se, mert ha kiiktatjuk a rugózó elemeket, akkor lehet felhajítanék inkább két nullmintás, de ballonos külsőt. Fék meg jöhetne a mechanikus tárcsa (betennék pluszban 4-5 pár betétet, de talán még az sem kellene, max 1., mert a városokban azért csak talál az ember kerósboltot), mert igénytelen és kell a tárcsa ahhoz, hogy a lemálházott kerót megfogja.

Feketestucni · http://feketestucni.atw.hu 2011.04.27. 15:55:56

Hoszú távon nem mind1 hány m3 levegőt tolsz a melkasoddal. Igen van felfele, lefele + rossz út de töbségben uncsi egyenes van és ezért gondolnám a koskormányt. A tárcsafék (nem kuka minőségben) még mindig drága. :( 3x9 v. 10 seb. alap (17% os em. 500 m-en keresztül igen megszivatott mikor elöl csak 2 seb. volt) puha markolat és naptej! :D

Feketestucni · http://feketestucni.atw.hu 2011.04.27. 16:17:43

''mert a városokban azért csak talál az ember kerósboltot'' ja Spanyol o. és Hazánk közt európában esetleg! Találkoztam 1 angol sráccal aki körbe brinyózta európát és 1 hete keresett boltot a balkánon (már románia felöl jött szerbián át Zágráb alatt futott belénk) csak mert elkopott a lánca, racsnija de nem talált +felelőt. Nem tulzás még konusz kulcsot is vinni már ha elég bringabuzi vagy :D

FraterThomas · http://frater-thomas.blogspot.com 2011.04.28. 10:31:12

Na most akkor csajozni akar kend vagy bringázni? :D Ha esetleg Új-Zéland is a tervek között szerepel, akkor szólj előre, mert adok bevásárlólistát. ;) Várom a folytatást, közben legalább kicsit művelődök szakmai oldalról is.

Ismeretlen_92050 2011.04.28. 11:35:53

Csaj ügyben már választottam, remélem tartós darab;-)
süti beállítások módosítása