"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Tech-gányolás: Slx4

2017. január 29. - LordCsipisz

image1.jpg

Mit mond neked ez a (nagyon életlen) kép?
Valószínűleg semmit. De talán így:


2.jpg

Ezzel összekötve (ne számold meg, 10 es sor)


3.jpg

És most jön a sztori.
Az történt, hogy a mai Tirpák cross előtt 1 nappal egy tarcali pajtásom összehozott egy ilyet:


16195280_1334928793216854_3593951288937139462_n.jpg

Ezzel azért inkább nem kéne versenyezni, és ha már nincs potenciális cseredarab, ne egy 9 es shimano mtb váltót tegyünk fel helyette. Miért is?
Amint ebben a remek cikkben olvasható (köszönet érte Mr Fedornak) a 10 es shimano rendszerek bowdenhúzás/váltóelmozdulás aránya egészen más mint a korábbi, 6-7-8 vagy 9 fokozathoz valóaké. Előbbi négy ugyan az, szóval az ősrégi 7 es dx jó a tegnapelőtti 9 es xtr helyett, stb, de akár egy tx55 ös turneyt is feltehetünk kedvenc leszakadt 9 es xtr-ünk helyett. Ezt azért nem is baj ha tudjátok. Ugyanis jobb egy kicsit megtákolt bicaj mint egy működésképtelen.
Na szóval, azt már rég tudjuk, hogy a sram 1:1 actuation ratio, ha máshonnan nem is, a kanalára rá van írva. Ez is kamu amúgy, mert valójában 1:1.1 de az a 0.1 igazán nem sokat számít. Ebből kiindulva, lássuk mi az áttételi aránya a shimano 10 es xt-jének, amiről azt mondják, hogy remekül vált, nem úgy mint a régi shimanok, semmi lányos lágyság, nyúlás, van olyan jó mint a Sram. A 9 es sram, nekem az volt a viszonyítási alap, azóta sincs más mert nem kell.
Hát persze! Mondtam úgy másfél éve, amikor Zsoci bicaján mértem egy húzott bowden mennyiséget, és elosztottam vele a sor két legtávolabbi lánckerekének a távolságát. Az arányt 1.16 nak saccoltam meg. A táblázatok szerint 1.2 Vagyis 1:1.2. Várható is volt, hogy a shimano szépen sutyiban megoldja az évek óta fennálló finom hangú de lassú és hamar elállítódó, pontatlan, megbízhatatlan váltás dilemmát.
Adta magát, hogy most így élőben valaki megépítse ezt a kimérát, ami anno összematekoltam és voilá, működik!
Na nem emiatt nyert Dávid ma versenyt, de legalább lett egy testrider.
4.jpgTanulság? Ha tízes shimano mtb váltásod van, akkor átmenetileg donornak jó hozzá egy 9 es sram. Utóbbit kb ingyen utánad dobják, de lehet van is egy otthon. Valószínűleg a legnagyobbat nem fogja átérni, ennyi. Van biciklid amíg kerül egy rendes odavaló váltód.
Holnap reggelre időzítve egy jóféle Tirpák Cross beszámoló a mai futamról.
Csao.

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr6412167101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása