"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Lánc szeánsz vol 1.2

2017. december 22. - LordCsipisz

Juhuhuu!p_20171222_111825.jpg

Ma reggelre esett egy kis rendes hó, már értsd jól, lenn is maradt, nem lett egyből szüttyögő saras mocsadék belőle. Kis menőkém úgy is akadt, így megadtam a múltkor már a squirttel első kb100 kilométerét megfutott láncnak, amit kért. A kis rájdolás végére menet közben még csendes volt ugyan, de megsodorgatva azért már befért egy kis recsegés a bejutott homokszemektől. Kapott egy zuhanyt bicajostul, aztán nekiveselkedtem az asszonytól elorzott kislábossal odakint DJ-skedni egy kicsit a 2 főzőlapos rezsón. Az a nagy helyzet, hogy konyhatündér vagyok.

p_20171222_143339.jpg

Előtte még megkefélgettem a mosogatóban egy fogkefével, hogy ami esetleg benne maradt kijöjjön. Azért maradjunk annyiban, ilyen tiszta még nem maradt a kezem láncot fogdosva, meg is lepődtem. Még érezhetően tartalmazott némi tartalékot, nem volt zörgő száraz mint a kimosott xt-m.

p_20171222_143956.jpg
Felcsavartam a cuccot fullra, hogy leszáradjon a láncról a maradék víz, és hogy maga a lánc se legyen hideg. Bár később levettem minimumra, kicsit sülni kezdett, amikor 20-30 másodpercre magára hagytam. Szóval erre nem árt figyelni.

p_20171222_144441.jpg
Ha már taknyolunk, akkor csapjuk oda a falon lógó kipucolt xt-t is. Az asztalon kicsit lehűlt, így azonnal kifehéredett rajta a paraffin, de némi extra hővel ezt orvosoltam. Sokáig őt sem sütögettem, 2-3 percig tartottam a létyóban. Fórumos leírásokban meg egy régebbi GCN videóban 10-20 percekről esik szó, de ez igazából szerintem felesleges, némi rázogatással és kocogtatással megmozgatva az árut is minimális mennyiségű buborék került csak elő a láncból-ha a fürdőt fél órára nyújtom se jön elő több.

p_20171222_144723.jpg

A legkirályabb momentum, amikor megszilárdul a cumó (kint minusz 2 fokban ez pillanatok alatt befigyel) úgy megáll a lánc, mint egy vonalzó. Használat előtt ezt az állapotot nem árt megszüntetni némi tördeléssel, ami után úgy ahogy elfut a lánc. Első bicajozásnál nyilván ez az állapot megszűnik majd.

p_20171222_145755.jpg

Törölgetni stb nem kell (ez már a Squirt-nél is ellenjavallt) a kezelés utáni fehér viaszpernye legyen a legnagyobb gondom az életben a továbbiakban. (fújásra távozik.)
Eredmények? Nem annyira nagy molyolás mint gondoltam. Végül is egy nagy lánctakarítás után nem kell sokat baszakodni vele, a rezsózás volt vagy 10 perc kirámolással együtt. Ha van a rendszerhez vagy 2-3-4 lánc (az 1x11 es, vagy 12-es rendszerek árfekvése miatt szerintem már nem annyira szürreál, hogy inkább veszel 3-4 láncot, mint egy új sort még idén...) frankón lehet csereberélni ha a kenés elégtelenné válik. Még hátravan egy kis kísérletezés a Squirttel való utánkenés kapcsán (van-e értelme egy merített láncot így utánkenni pl)

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr1013518547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deviantRider · http://bringablog.hu 2017.12.23. 10:21:56

Én is így kezdtem, hogy csak sima paraffinnal, de ez ebben a formában eléggé rideg és kitördel. (majdnem egy évig így használtam, és kezdetben hetente applikáltam újra a láncot, aztán meg már 3-4 naponta. Csupán azért, hogy biztosra menjek, mert újdonság volt nekem is még ez a lánckenés forma.). Aztán finomítottam a receptemen (pl méhviaszt is tettem bele, mert az puhábbá teszi). Most ott járok, hogy paraffin olajat teszek még a paraffin viaszba és ennyi. Tetszőleges formában. Ezt mindenki kitapasztalja magának, azt tudom mondani. Ugyanis az 1:1 arány nekem túl puha és krémes, lett, így jobban szedi a koszt. Viszont jobban is ken, ha azt nézzük. Aszfaltra szinte tökéletes. Egyelőre én maradtam a 2:1 aránynál a viasz javára. Bár tény, hogy én amikor kiveszem a fürdőből a láncot, akkor nem törlöm le a felesleget. Amúgy ezt a "receptet" az Oz Cycle -tól láttam a youtube-on.

A lényeg, hogy szerintem nincs tuti jó módszer, ami a lánckenést illeti. Kinek mi jön be. (olvastam eleget ebben a témában) De egy biztos, hogy én már maradok a paraffinozásnál. Nem sokkal tart tovább, mint egy normál olajozás, tisztítás procedúra. Illetve nem hagy olajsaras mocskot maga után a kazettán se, meg gyakorlatilag sehol. Ami kosz mégis ott van, azt én ecsettel seperc alatt leseprem és már kész is a tisztítás. Persze a láncot én továbbra is oldószerben való rázással tisztítom minden egyes viaszozás előtt, hogy tuti tiszta legyen és ne mocskolja feleslegesen a viaszt, amikor a fürdőbe teszem. Mert azért pár porszem így is úgy is kerül rá, akármit is csinálunk. Max nem látjuk. :)

Meg amit említettél, az is tetszik ebben a módszerben, hogy nincsen az a tipikus morzsolás hang, amikor egy frissen olajozott lánccal bemész egy földes, poros útra és az első kerék egyből felcsapja a porszemeket a láncra. Na akkor egyből elkezdi azt a grindoló hangot adni. Utálom!. Onnan már nincs visszaút az olajnál. Ellenben viasszal ezt még soha nem sikerült elérnem. Persze ha leveszem a láncot és oldalirányba megtekergetem, egy pici morzsolás így is lesz egy idő után. De magán a bicajon nincsen már ilyen hang nekem azóta.

LordCsipisz 2017.12.23. 17:37:58

Olvastam ezt a paraffinolajosdit valami fórumon is (tökre nem emlékszem, asszem prohardver, vagy bikemag?) később kipróbálgatok még ezt-azt. Én is rühellem a darálást, és emellé még sajnos bődületesen igénytelen vagyok a saját cuccaimra. Szerelőként valahol érthető, hogy a szabadidőmben inkább leszarom a biciklimet csak hajthassam már-bár mostanában több időm jut rá szerencsére. Mindenesetre az már magában pozitív, hogy tiszta marad a sor stb. Az össz olajsarat most az képviseli a bicajomon, ami az eddig le nem cserélt láncvillavédőben maradt.
Egyébként hogy bírja ez a megoldás a vizet, stb? Nekem pl fő agyrém, hogy egy sarasabb verseny első 5 percében 0ra csökken a kenés, és végig kávédarálóba megy a maradék.

deviantRider · http://bringablog.hu 2017.12.24. 09:41:31

Sajnos saras, vizes véleménnyel nem tudok szolgálni. Eddig nekem még sosem volt nagyon saras kalandom, hogy a lánc is kapjon bőven belőle.
süti beállítások módosítása