"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

Láthatóság sokadszor

2008. november 04. - korcs75

Ma reggel iszonyat nagy ködbe léptem ki újdonsült kuckóm ajtaján. Fordultam is kapásból vissza, hogy előkeressem az összes fényvisszaverő cuccom, amit csak találok. Magamra aggattam az összeset és nekivágtam hű shitbikeommal, Krumplival a munkahelyre vezető 6 km-nek. Útközben az kavargott a fejemben, hogy hogyan is van pontosan a KRESZ-ben az erre vonatkozó rész, így miután épségben beérkeztem gyorsan utána is néztem:

"A kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie." 

Ellentétben a sok oldalon hirdetett (egyébként jogosan, inkább legyen mellényed, mint semmi) a "mellény kötelező(!!!)"-vel, a rendelet lehetőséget ad arra is, hogy, ha valaki rendelkezik olyan ruházattal, ami fényvisszaverő, vagy jócskán tartalmaz fényvisszaverő elemeket, akkor az mellény helyett azt használja. Én speciel biztonsági gallért használok a könnyebb kezelhetősége miatt: 

http://www.decathlon.co.hu/products-pictures/gd-asset_7135177.jpg 

Unokaöcsém nyert vagy 10 db-ot belőle (egyet gyorsan le is nyúltam) valamilyen KRESZ versenyen és azóta se láttam ilyet csak a Dechatlonban. Egyébként hozzáteszem, azért a mellény nem árt! Olcsó és mindenhol kapható, nem úgy, mint fentebb említett biztonsági gallér.

A bejegyzés trackback címe:

https://bringabuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr514866527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_5844 2008.11.06. 08:23:17

Aham. Ha meg megnézed, hogy a rendelet melyik szabványra hivatkozik, rájössz, hogy annak a feltételeinek csak a mellény felel meg.. Kívánom, hogy ezt inkább a rendőrnek magyarázd az út szélén, mint a baleset tárgyalásakor, néhány hónap felépülés után a bíróságon.

Ismeretlen_92050 2008.11.06. 09:36:03

MSZ EN 471:2003 szabványnak megfelelő;-) De mivel ennek tartalmát csak kb 5000Ft-ért hajlandóak elárulni az illetékes szervek, így nem nyilatkozok erről. Egyébként ha elolvasod, nem a mellény ellen kampányolok, sőt;-) Egyébként felvet ez egy érdekes kérdést, hogy maga a rendelet egy olyan szabványra hivatkozik, ami pénzért hozzáférhető, viszont minden rendeletet és gondolom azok hivatkozásait is (nem tudom pontosan, nem vagyok jogász)ingyen hozzáférhetővé kell tenni... csak én érzek itt ellentmondást?

Ismeretlen_92050 2008.11.06. 09:42:48

Találtam egy angol nyelvű oldalt ahol közzéteszik: http://www.beseenonabike.com/bsoab/beseenonabike_legal_standards.htm Csak nektek csak itt, csak a criticalmass.hu-ról szedve! Na de még hol az ingyen hozzáférhető magyar nyelvű?! Mert azért lássuk be, nem minden magyar beszél angolul!

Ismeretlen_5844 2008.11.06. 10:53:25

a bringaut.hu-n fent van a magyar fordítás

Ismeretlen_92050 2008.11.06. 11:01:48

Meglesem! Egyébként hivatalos fordításnak nem kéne léteznie közzétéve mondjuk a magyarorszag.hu-n ha már rendelet hivatkozik rá?!

sylverdevil · http://sylverdevil.extra.hu 2008.11.06. 16:26:27

ez a gallér nem tűnik rossznak, de mennyire merev ez? nem lóg le túlságosan ha országútin szeretnék ilyet viselni, természetesen az azzal járó görnyedt testtartással? csak a decathlonban lehet kapni? kb mennyibe fáj egy ilyen?
süti beállítások módosítása