"Tekerek ezen-azon, ezt-azt..." - minden, ami tömény bringa.

BringaBuzi™

J.Guillem Atalaya - Campa Ekar

2020. szeptember 25. - korcs75

Az összes bringás média hangos a Campagnolo új, 1X13-as rendszerétől az Ekar-tól. Igazán nem is akartam róla írni, hiszen megteszik helyettem ezt mások. Viszont, ha te is ráizgultál a bikemag-es J.Guillem Atalaya titánium cangára, akkor itt egy pár extra kép róla:

20200923_120240.jpg

20200923_120253.jpg

20200923_131931.jpg

Galéria még több képpel pedig ide kattintva nyílik
(képekért kösz Knapp Tamásnak)

Őszintén megmondom kb. leszarom a ezt a 1X a végtelenbe és tovább mizériát (borotvánál is leragadtam a 3 pengésnél), de ezt a titánium vázat és a hozzá tartozó villát, bármilyen szettel szívesen elfogadnám. 

Vélemény - Állami támogatás elektromos rásegítésű kerékpárokra

Kedves olvasó , itt most egy egyéni vélemény jön, tessék úgy hozzáállni (nem Soros támogatta és nem is külföldi nagyhatalmak, bárkik is legyenek ők). Szóval először jöjjön a jó hír:

"Egymilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdet a kormány elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására. A pályázat várhatóan október végi kiírásától maximum 150.000 forint összegű támogatás nyerhető el magánszemélyek részére legfeljebb 900.000 forintos kerékpárok vásárlásához." - forrás: MK

Elvileg ez a kiírás csak pedelec (szokjuk a szót) kerékpárokra lesz érvényes, vagyis olyan kerékpárokra, ahol nem úszhatjuk meg a tekerést, az elektromos rendszer csak rásegít a pedálozásra. Ez a kerékpár típus jelenleg nincs definiálva semmilyen hivatalos formában (pl.: KRESZ-ben), így picit meg fogja majd nehezíteni a kíírók dolgát, ha egyáltalán foglalkoznak ezzel a nem túl apró problémával. Ha nem, akkor minden elektromos, robogónak kinéző fostalicska is szóba jöhet a támogatásnál, amitől Isten mentsen meg minket, de ebbe inkább nem gondolok bele.

Én most nem fejtem ki ennek a támogatásnak a közlekedésre gyakorolt lehetséges pozitív hatásait, de ha kíváncsi vagy rá, akkor elolvashatod az Magyar Kerékpárosklub honlapján.

Na nézzük meg inkább ezt a pedelec kérdést a mocskos anyagiak oldaláról. Valószínűleg a kiírás új pedelec vásárlására fog vonatkozni. Ebből kiindulva egy ilyen elektromos rásegítésű (normális) bringa ára bőven 200Eft felett fog kezdődni (de inkább 300Eft), sőt ha pl. hallgatod a Kontra podcast-jét (e-bike-okkal foglalkozó első rész itt), akkor tudhatod, hogy ez az összeg bőven felkúszhat a félmilliós kategóriába és a határ a csillagos ég (nem véletlen az a 900Eft-os max összeghatár).

Eddig minden szép és jó, mert, ha megkapom a támogatást és veszek egy 350Eft-os pedelec-et, akkor akár 150EFt-ot is tudok rajta spórolni.... Jeee, hát ez baromi jó! De ne örüljünk annyira, mart itt jön képbe a Covid... Mióta dübörög ez a fos (már elnézést) a kerékpár eladási számok sose látott mértékben nőttek, miközben a kerékpárgyártók beszállítási költségei is. Ez persze generál egy nem kis mértékű áremelkedést.

Csak az egyik saját bringámból kiindulva, aminek az ára tavaly, kb egy alsó szegmensű (300Eft feletti) pedelec ára volt, idén (bő fél év alatt) 90Eft-tal ment feljebb. Érezhető, hogy a pedelec szegmensben is hasonló, ha nem nagyobb az áremelkedés, hiszen a covidtól függetlenül az e-bike-ok iránti kereslet amúgy is dinamikusan nőtt a világon (és itthon is), amivel ráadásul a gyártók szinte alig tudtak megbirkózni. A Covid-val ez a helyzet csak fokozódott és mindehhez pluszban hozzájött, hogy emiatt nőttek a gyártási költségek, a szállítási költségek és várakozási idők (és csak zárójelben jegyzem meg, hogy a forint árfolyama se pozitívan befolyásolja a hazai árképzést). 

Ha most osztol-szorzol és picit utánanézel a számoknak, akkor láthatod, hogy bár nagyon jó és előre mutató ez az állami támogatás, de mennyivel jobb lett volna, ha nem a Covid alatt jön, mivel így, ebben a szegmensben az egész inkább kompenzáció, mint támogatás, hiszen az árak a folyamatosan nőttek/nőnek, miközben a a fizetések stagnáltak/stagnálnak.

Természetesen itt is van az a réteg, akik a felső 900Eft-os szegmens közelében szeretnének maguknak egy pedelec-et venni. Lássuk be ez a réteg baromira nincs rászorulva erre a pénzre. Náluk az lehet pozitívum, hogy motiválhatja őket egy pedelec vásárlására és így kerékpárra ülve és kicsit egészségesebben éljenek és talán, a bringások szemszögből is megtapasztalva világot, legközelebb  nem fognak letolni az útról a zöld rendszámos SUV-jukkal. 

Ha van véleményed a témában, nyugodtan fejtsd ki a komment szekcióban, de ezt tedd kulturált formában, ellenkező esetben a kommented törölve lesz.

Mennyi az annyi - Single Speed építés

Nagyon sokan kérdezgetik tőlem, hogy mennyiért lehetne kihozni egy olyan bringát mint az enyém és/vagy Ritty rózsaszín csodája, meg hogy építenél e nekem hasonlót. A válaszom az elsőre attól függ, a másodikra az, hogy nem (lentebb kifejtem miért).

Volt már nullszaldós bringaépítési projektem is ismerősöknek, de általában mínuszban jövök ki az ilyen felkérésekből. Miért? Mert ha már tőlem jön, akkor ne legyen fos alkatrész s bringán, csak olyanok, amik használhatóak, tartósak. Viszont ez párszor magával hozta, hogy a végeredmény már általában nem fért bele a büdzsébe. Ilyenkor saját szakállamra megvettem a jobb és tartósabb alkatrészt és lenyelem a különbözetet, mélyen hallgatva, hogy mennyi az annyi (Jó hülye vagyok mi?!). 

Ezt még eljátszod egy közeli barátnak, vagy egy családtagnak, de másnak már nem. A "másoknak" az marad, hogy próbálom meggyőzni őket, hogy ne építsenek bringát egy bizonyos árkategória alatt, mert a nulláról nem fogják tudni kihozni olcsóbban, mint ahogy egészben megveszik a boltban. 

Vannak persze trükköző boltok, akik saját vázat vagy általuk épített bringát (fixi, single speed) igazán olcsón adják. Látványosak , szépek távolról, de ha közelebb megyek kapásból megmondom mik fognak lerohadni róla az első hónapban. Ne legyenek illúzióink egy 40 Eft-os vázzal szerelt single speed csak úgy jön ki 100000Eft-ból, ha bizonyos alkatrészekből a legalját szerelik fel rá. Ha minden csilivili lenne rajta, akkor nem jönne ki a matek.

Vegyük példának okáért a Pinky-t, Ritty frissen megépült single speed-jét. Jó tudom, a hajtáson nem spóroltam, mivel melóba járósnak épült és ez a kombó már bizonyított az én gépemben. Ezen felül volt sok saját alkatrészem többek közt a váz+villa kombó, de mi van akkor, ha nincs otthon semmid és nulláról akarod megépíteni? Nos tessék itt vannak a számok, mi lett volna ha Pinky-t a nulláról kellett volna felhúzni: 

img_20200811_092859.jpg 

Tovább

Bowdenvezető 2 - Flexroute

Aki olvasta ezt a postot, annak már felvázoltam pár megoldást a bovdenház rögzítésére olyan vázakra, ahol nincs erre szolgáló rögzítő fül. Bár akkor, a gyorskötözős módszert elvetettem, de időközben szembe jött velem a neten a Flexroute rendszer és a hozzá tartozó Cobra, alacsony profilú gyorskötöző kombó. Hogy mi a tök ez? Egy spéci fejű gyorszáras kötöző és egy gumi anyagú kábelrögzítő, ami így, szinte minden vázformára, vagy villára felfogatható. De ez a kis slide-os bemutató mindent elmond róla:

 

Maga a rendszer egy 4 db-os készletben 8-9 dolcsi (~2600Ft), vagyis olcsó megoldás lehetne, ha nem lenne a posta kb kétszer annyi, mivel csak az USA-ból rendelhető. 

Projekt Pink - Zefal SHIELD R30, megint

Emlékeztek még a Zefal SHIELD R30-as post-ra? Ha nem, akkor katt a linkre, mert minden hasznos tudás ott van dokumentálva az R30-as sárvédőről, többek között az is, hogy kapásból készítheted a szopóálarcot felrakáskor. Sőt, ha ez nem lenne elég akkor ajánlom még ezt isahol szintén vekengek egy sort a negatívumokról.

Mindezek ezek után, ember nem gondolná, hogy valaha is közelébe megyek egy ilyen sárvédőnek, pedig de! "De miééééért, te szerencsétlen?! " - jöhet a jogos kérdés, amire válasz nagyon egyszerű: (nem, nem az, hogy imádom a szopórollert) már annyi tapasztalatom van ezzel a típussal, hogy pikk-pakk használhatóvá tudom tenni a cuccost.

A sárvédőpálca és a sárvédő rögzítési pontjait pikk-pakk szétkapom és betoldok egy kis belső darabot, hogy ne csúszkáljon jobbra-balra az egész. A hátsó sárvédőnél a féktest alá kerülő, használhatatlan rögzítési megoldás helyett a sárvédőt megfúrva, odahúzom egy gyorskötözővel a fék alá és az első sárvédőt is rutinosan vágom meg a villa előtt és fúrom meg két ponton, hogy szintén gyorskötözővel oda tudjam rögzíteni a villához. Az eredmény pedig tadáááám:  

img_20200811_092832.jpg

img_20200811_092859.jpg

2 év használat és szívás megmutatta mit, hogyan kell úgy átalakítani úgy, hogy jól használható legyen a rendszer, Így már rutinosan nyúlhattam hozzá, majd pattintottam fel Ritty gépére. A végeredmény pedig egy egész jól a kerékre simuló, nem túl hangsúlyos rendszer, ami nem ront annyit a látványom, mint a legtöbb sárvédő a felszerelés után.

Mivel Pinky se vitrinbringának épült, így most már elmondhatja magáról, hogy egy teljes értékű munkábajárós gép lett.

Ivózsák, kulacs tisztítása

Ez is amolyan, "hátha valakinek hasznos lesz" poszt, szóval csapjunk is bele a lecsóba: a kulacs és ivózsák/tasak tisztítása. Egy kulacs tisztítás nem nagy "trúváj", szinte bármivel ki lehet mosni. Sőt az új generációs camelbak podiumok (ilyeneket használok) "szopókája", na jó, csutorája is egyszerűen szétkapható, tisztítható. Na de mi van az ivótasak belsejével és nehezebben hozzáférhető részekkel?! A mágikus szó, amit én évek óta használok: Corega Tabs (nem a reklám helye, de tényleg nem):

Igen jól olvasod, a műfogsor tisztító kiválóan alkalmas a kulacs és az ivótasak tisztítására. Feltöltöd a kulacsod, tasakod vízzel, supsz bele egy tabletta... én kb egy teljes napig benne hagynom az így keletkezett kék folyadékot, hogy ki tudja fejteni a hatását és valamennyire fertőtlenítsen is, majd ezután bő vízzel kiöblítem. Semmi sikálás a csap alatt és ha nem vastagon állt a penész a kulacsod\tasakod belsején, akkor garantált a siker.

Plusz benefit, hogy nincs mosószer íz a kulacsban és\vagy ivótasakban, ami bele szokott ivódni egy jó kis mosószeres sikálás után. Természetesen, aki allergiás valamelyik összetevőjére, az ne használja és olvassuk el a tájékoztatót is, amit mellékelnek hozzá (pl ne idd meg, mert nem csak az íze nem jó, de a kicsi testednek se fog jólesni, hehehehe).

Tisza-tóhoz vonattal Debrecenből?! Felejtsd el!

Mivel a Covid helyzet áthúzta a legtöbb ember nyári terveit, így mi is újraterveztünk, de mivel a "Több Balaton"-t kicsit szabadosabban értelmeztük, így mi inkább "több Tisza-tavat" terveztünk be. Bár igazán, csak a szokásos, minden évben "körbetekerjük a Tisza-tavat"  családi hétvégét kezdtük el szervezni.  

Első körben autóban gondolkodtunk megközelíteni a kiindulópontnak szánt Tiszafüredet, de mivel a BMW gyár építésének elhalasztása miatt a vasúti kapacitás sincs lekötve a Debrecen-Tiszafüred szakaszon, felmerült, hogy mi lenne a ha vonattal mennénk. Egyrészt ott be lehet tartani a másfél métert, kerékpártartót se kell kölcsönözni, maszkja is van mindenkinek és nem utolsósorban belefér egy sör is tekerés végén. 

Tájékozódjunk egy kicsit, ezért irány a MÁV weboldala, rövid kukkantás a MÁV járványügyi térképére:mav_jarvany.jpg

Forrás: MÁV

Tovább

Project Pink - PP

Miután Krumpli új vázat kapott, volt pár nap, amikor Ritty használta a gépsárkányt, mivel az övé éppen szervizelés alatt állt. Bár első napon pont összeszedett egy külső gyilkos defektet, de ezt leszámítva, annyira megtetszett neki a sima egysebességes, suhanós "fíling", hogy amikor felvetttem neki, hogy felszabaduló Royal AL vázból + a benne használt Ideal karbon villából, lehetne építeni neki is valami hasonlót, lelkesen támogatta az ötletet.  

Okéééé ez számomra is meglepő volt, de mióta megvan a superior-a valahogy átértékelődött benne a bringákhoz való viszonya és én is beláttam egy nőnek igenis az kell, hogy olyan bringája legyen, amit külsőleg is nagyon tud szeretni. Igen kedves férfi társaim, a nők legtöbbször lesz@rják, hogy fűűű nézd azt a bringát, ezzel meg azzal van szerelve és csak X kg. A nőknek az kell, hogy el tudjanak veszni a külső részletekben, hogy hű ez a szín mennyire pöpec... és ott az, az a kis más színű betétet mennyire eltalálták.

Szóval és tettel elindult a tervezés milyen legyen az új gép. Sokat nem kellett agyalni a végeredményhez: sötét rózsaszín, egy kis csillámmal, fekete kiegészítőkkel. A hajtást másoljuk Krumpliról, mert az tartós és bevált (Schindelhauer - Single Speed agy és Alfine hajtókar), de többi cucc jöjjön Csepeltől. Okééééés, hát akkor keressünk fényezőt Debrecenben, aki bevállalja a váz festését. Pár (száz) telefon után a porfestés kiesett, "csak meghatározott színpalettával" dolgoznak mindenhol, csillám?! Háááát.... pirosban van metálos fényű, de csak abban. Jó elengedtem....

Jó akkor keressünk "normális" fényezőt... sajnos Debrecenben olyan, mint pl. Buda FCKN Pesten GriN vagy csak hasonló minőségben, kerékpárvázat is bevállaló fényező, nem létezik (vagy nekem nem sikerült találnom, ha tudsz plz oszd meg a komment szekcióban és örökké áldani fogom a neved), De miért is lenne az ország második legnagyobb városában?! Az itteni fényezők általában csak autóban gondolkodnak és egyébként is "a kerékpárváz festés iszonyat macera, nem éri meg"... Végül Józsán találtam egy srácot, aki bevállalta és "pikk-pakk" a 8. lebeszélt időpontra már el is készült a festés, "pár" hét csúszással és pár lakk megfolyással...(remélem átérzed a kínt, amit én is éreztem).  

A festés folyamatos csúszásának köszönhetően, a külföldről rendelt alkatrészek is befutottak és bár Isten látja lelkem, próbáltam mindent itthon beszerezni, de pl. hiába írtam a Massive Bike-nak, náluk régen forgalmaztak Schindelhauer Single Speed agyat, valahogy elfelejtettek válaszolni, így az agyat és a Shimano Alfine hajtókart külföldről szereztem be. Ez utóbbit az itthoni ár töredékéért, 40Eft helyet 25 körül. Hát igen, a pénz nagy úr.

Amikor kézhez kaptam a vázat, az gyönyörű magenta rózsaszínben tündökölt, az eredeti "mélyrózsaszín" koncepció helyett (esküszöm nem szponzorál a T-Mobile, hehehehe), de őszinten? Akkor már elengedtem ezt a fényezés dolgot. Ez van, ezt kell szeretni. Időközben viszont felfedeztem, hogy a Csepel rózsaszín markolata pont ilyen színben tündököl, juhúúúú, lesz itt koncepció, igaz kicsit módosítva! Ezután már csak összeválogattuk a hiányzó alkatrészeket a Gyöngyben (kösz srácok, mint mindig), ahol össze is dobták nekem.

A végén már csak fel kellett nyalni rá az eredeti minta alapján készült Csepel logó matricáját (kösz Edó és Fityisz), ami még az eredeti koncepció része volt, mivel az originál ezüst vázon is baromira bejött a Csepel felirat dizájnja.  A végeredmény elég ütős lett, még úgy is hogy a szín módosult és a fotó sem adja vissza az extra csillogását a váznak, közvetlen napfényben.

img_20200723_161457_046.jpg

Egy ideális világban persze nem matrica lenne rajta, hanem a logó is festett lenne. Tervben van még egy kis játék a fékek színével és a gyorskötözős bowden vezetés lecserélése. Sárvédő is fel fog cuppani rá, mivel egy napi szinten használt városi suhanós lesz, nem pedig vitrinbringa. 

Bowdenvezető

Aki már épített track vázon alapuló, egysebességes, városi rohangálós bringát és netalántán a KRESZ követelményeinek is meg akart felelni (első és hátsó féket is rakni rá), akkor tuti szembesült azzal a "problémával", hogy bowdenvezető bizony hiányzik ezeken a vázakon. Mivel éppen egy építős projektben vagyok (erről majd később lesz cikk) és megy az agyalás a bovdenház rögzítésén, gondoltam idetolom a két legismertebb utólag felrakható bowdenvezető típust, hátha valakinek jól jön.

Persze legtöbben, pofon egyszerűen, gyorskötegelővel odahúzzák a bovdenházat a felsőcsőhöz és máris  "problem solved". Taps, ováció, jár a nyalóka! Na de mi van azokkal, akik egy kicsit dizájnolni akarnak és a gyorskötegelő nem jöhet szóba. Nekik lehet opció a ragasztható bowdenvezető:

0002692_blb-3m-cable-holder-black.jpeg

 

Ezekből azért elég sok van a piacon, főleg műanyag verzió: BBB, XCL stb... Ha viszont nem bízol a ragasztásban, akkor ott van a fém, csavaros verzió, amiből itthon, talán a Dia-Compe által gyártott a legismertebb és az egyik legsukárabb:

dia-compe-felsocsore-csavaros-kabelvezeto.jpgDia-Compe casing-clips  

Ez utóbbiból, érdekes módon, itthon szinte csak az ezüst verzió kapható, miközben a Dia-Compe a szivárvány minden színében gyártja (könyörgöm hozzanak már be feketét is):

clips.jpeg

A lényeges különbség a két típus között, az az ár. Amíg a ragasztható verzióból, egy szett ára már 1500-2000Ft körül ki lehet fogni, addig a csavaros Dia Compe darabja 1000Ft körül mozog, nem is beszélve, ha netán Cinelli logósat szeretnél (Cinelli Stopper C-Wing), amiből egy 3 db-os készletet 6000Ft fölött tudsz beszerezni. Igaz, a teljesség kedvéért hozzáteszem, hogy a ragasztható típusból a fém verziók se túl olcsóak.

Debrecen - Nagyvárad kerékpárút

Nagyon úgy tűnik, hogy tervek szerint, idén júniusra elkészülő, összefüggő kerékpárút munkálatai leálltak. A Sáránd Mikepércs közötti szakasz felújítása (beszéljünk inkább újraépítésről, mert a most létező valami, minden csak nem kerékpárút) el sem kezdődött és a Sáránd - Csemetekert közti szakasz építése is leállt és elindult az enyészet felé:

dn2.jpg

Igen, az ott középen a vacsi új, épülő bringaút 

dn1.jpg

Az alap nem túl "emberes"

Oké lehet mondani, hogy a vírus mindent átírt, de érdekes módon a stadionok építése se állt le... De, hogy legyen valami pozitív hír is: az eddigi kommunikálással ellentétben, a nagyjaink is észlelték, hogy bizony nem csak a Tépe és Berettyóújfalu közötti, 8,3km-es szakasz hiányzik a szépen hangzó "összefüggő kerékpárúthoz" és ez egy tavalyi hirado.hu-s cikkben, mint  tény, meg is jelent:

Vitányi István országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy a Debrecen és Mikepércs között kiépült kerékpárút után a mostani, valamint a Mikepércs–Sáránd, illetve a Csemetekert és Sáránd közötti szakasz kiépítése van hátra. „A 8,3 km-es szakasz alapkövének lerakása után elmondhatjuk, jó biharinak lenni, hiszen soha ekkora fejlesztések nem valósultak meg a térségben” – hangsúlyozta a képviselő. - forrás: hirado.hu